Blog geschreven door Go-Kids reporters Dominique (10), Floris (8) en Lieve (5)

In het begin van de vakantie zijn we voor Go-Kids eropuit gegaan naar Museum Klok & Peel in Asten. Ook wel het klokkendorp van de Peel genoemd. We zijn hier nog nooit in dit museum geweest dus we zijn wel benieuwd. We hadden al doe-boekjes en flyers via de post ontvangen, dus onderweg in de auto hebben we alvast gelezen wat er allemaal te zien en te doen is. Met de doe-boekjes ga je een speurtocht in het museum doen. Daar hadden we erg veel zin in.

Als je bij het museum aankomt zie en hoor je al klokken buiten. Wist je trouwens dat dit museum de Zilveren Award voor verkiezing leukste uitje in Brabant 2021 van de ANWB heeft gewonnen? Die award hebben we ook zien staan bij binnenkomst bij de receptie.

Doe-tocht Museum Klok en Peel

We zijn gestart met de speurtocht in het Klok gedeelte van het museum. In het doe-boekje staan de aanwijzingen. Je gaat met Tuurke, de mascotte van het museum en zijn vriendje vlinder op avontuur door het hele museum. Voor kleinere kinderen is er ook een placemat speurtocht.

Je komt allerlei soorten klokken tegen. Het museum heeft de grootste collectie luidklokken en klokkenspellen ter wereld.  In de klokkengieterij, nagebouwd uit de achttiende eeuw, kan je alles te weten komen over het gieten van klokken. Ook staat er een replica van de klok Maria die in Asten is gegoten voor de Notre Dame in Parijs. We hebben ook wat verschillende klokken mogen luiden…. DING DONG, dat maakt een hoop geluid!!

      

Tussendoor kan je ook de tuin in bij het museum, hier worden vaak leuke activiteiten georganiseerd zoals de welbekende Pompoendagen in oktober.

In het klok museum hebben we ook op een echte beiaard, een klokkenspel, gespeeld (zie foto). Met de speurtocht verzamelen we letters om op het einde de melodie te kunnen spelen. Dat was super leuk om te doen.

Na deze speurtocht zijn we in het museumcafé wat gaan eten en drinken. Maar we konden niet wachten om de volgende speurtocht te gaan doen in de afdeling Peel. In dit gedeelte ga je miljoenen jaren terug in de tijd en leer je alles over dieren en planten in de Peel, zie je fossielen, een mammoetskelet (erg gaaf!) en een mastodont (olifant). Heel lang geleden leefden er zelfs walvissen in de Peel. Het gebied lag toen aan de zee.

We hebben heel veel dieren gezien in het museum. Ook hebben we de gouden helm gezien, die lang geleden tussen het turf in de Peel is gevonden. Met het doe-boekje kom je heel wat te weten over allerlei dieren. Ook moet je hier letters en cijfers verzamelen om de code te kraken en te weten te komen waar Blauwtje de vlinder is. En ja het is ons gelukt om Blauwtje te vinden! We verklappen natuurlijk nog niet waar!

Met de doeboekjes kan je thuis nog knutselen, puzzelen, erin kleuren en stickers plakken. We hebben een hele leuke en leerzame middag gehad in Museum Klok en Peel.

Wil je ook naar dit leuke kindvriendelijke museum? 

 

Foto credits: @gokidseindhoven