Vervelen is goed, maar daarna willen kinderen vooral: actie! Sporten dus. Ook in de vakantie. Steeds meer vakantieparken bieden sportieve activiteiten aan. 

Vervelen blijkt goed voor kinderen te zijn, meent wetenschapper Wijnand van Tilburg. Vaak worden kinderen er rusteloos van, maar ‘het zet mensen actief aan tot het zoeken van alternatieven om te doen,’ vertelt Van Tilburg in een eerder interview. Dat leidt tot nieuwe dingen ontdekken, nieuwe ervaringen opdoen. Iets wat kinderen vaak geweldig leuk vinden. 

De aanname dat je er heel erg creatief van wordt, lijkt wat overtrokken. Maar omdat vervelen dan weer leidt tot actie kan het voorkomen dat een kind juist dan dat potlood oppakt om te gaan tekenen. 

Vaak krijgen kinderen op school en in de klas geen kans zich te vervelen, maar wie in de pauze wat rondhangt en zich eigenlijk juist dan verveelt, kan maar beter iets creatiefs in zijn kinderrugzak hebben. Want voor je het weet gaan kinderen dan toch dat spelletje doen of pakken het tekenblok dat ze mee hebben. Op deze manier leidt verveling dan wel tot creativiteit. 

Vervelen kan leiden tot meer creativiteit en meer bewegen

Nu is creativiteit één, maar bewegen is een ander aspect dat even belangrijk lijkt. Volgens de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad voor kinderen van vier tot achttien jaar is bewegen goed, maar meer bewegen nog beter. Per dag een uur matig intensief bewegen is voor die kinderen eigenlijk een must. 

Meer bewegen, bijvoorbeeld in de vorm van een sport beoefenen, is eigenlijk nog beter. Met andere woorden; stop de rugzakken vol sportspullen en go! Richting voetbalveld, zwembad, dansschool of de judozaal. Driemaal per week springen, dansen of krachtoefeningen doen wordt eveneens door de Rijksoverheid aangeraden. Het zou goed zijn voor spieren en botten. Kinderen die nog in de groei zijn, kunnen die kracht wel gebruiken. 

Wekelijks twee uur gymles moet kinderen activeren

Wist je dat vanaf 2023 iedere basisschool twee uur gymles moet inplannen? Deze moet bovendien worden gegeven door een bevoegde leerkracht. Het programma Gezonde school en gezonder kinderopvang moet eveneens bijdragen aan het meer activeren van kinderen. 

Alle kinderen kunnen sporten dankzij bijdrage Jeugdfonds

Naast deelnemen aan gymlessen op school, zou eigenlijk ieder kind moeten kunnen sporten bij een vereniging, maar niet iedere ouder kan daarvoor de volledige contributie betalen. Door middel van een bijdrage van het Jeugdfonds voor de sport en cultuur wordt dit wel mogelijk gemaakt. Het fond kan het lesgeld of de contributie betalen als de ouders dat niet kunnen. De leeftijdsgrens is inmiddels verlaagd van vier naar twee jaar. 

Buitenspelen en meer bewegen in de vakantie

Deze stimulans en ondersteuning gelden voor in het dagelijkse leven, maar wat gebeurt er als de vakantie zijn intrede doet? Blijven kinderen zich voldoende bewegen als de schooltassen aan de kant gaan? Wel als de wens van de overheid uitkomt dat gemeenten in wijken meer speelplekken aanleggen. Veel buitenspelen is immers even belangrijk als sporten bij een vereniging. De aanleg van speeltuinen is dan ook enorm belangrijk. En wat te denken van het trapveldje om er te voetballen? Lekker laten en vooral niet volbouwen. 

Vakantieparken nodigen kinderen uit tot bewegen

Veel vakantieparken laat het er ook niet bij zitten. De meeste bieden in ieder geval een zwemparadijs en sommige parken trekken vakantiegangers door online te laten weten: ‘kinderen vervelen zich geen seconde’. Met een indoorspeelparadijs en zogenoemde Kinderacademies lijkt dat prima te lukken. Zo zijn er ook belevingscampings waar niet alleen animatieteams kinderen vermaken, maar waar ze ook zelfstandig gps-tochten kunnen doen of ze krijgen volledige speelpakketten aangeboden met daarin onder meer een tennisset. 

Kies bewust voor een sportieve vakantie

Een andere manier om een sportieve vakantie te beleven is door bewust met de kinderen te kiezen voor een fiets- of wandelvakantie. Dat betekent al sportieve pret tijdens het voorbereiden. Samen in het weekend op de fiets stappen of een eind wandelen om goed in te kunnen schatten wat de kinderen aankunnen qua kilometers is dan al een eerste aanzet richting die vakantie. Een zeil- of surfvakantie is natuurlijk ook geweldig, vooral voor jonge waterratten. 

Kortom; er is voldoende gelegenheid voor sportieve activiteiten buiten schooltijd om als er even geen gymlessen zijn en de sportclub gesloten is. Maar toch… eventjes vervelen is helemaal niet verkeerd. Want juist dat kan leiden tot meer creativiteit en goede zin om in actie te komen.