Als je kind met je meegaat in de auto, dan zal dit tot ongeveer een jaar gebeuren in de maxicosi. Uiteraard komt er daarna een moment waarop dit niet meer past en zal je moeten overschakelen naar een kinderstoel of kinderzitje zoals dit ook wel wordt genoemd. Omdat we toch vaak merken dat hier de nodige vragen over zijn, willen we je graag stap voor stap uitleggen hoe dit in de praktijk werkt en ook hoe het verzekeringstechnisch zit op het moment dat jij niet aan de regels voldoet. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat de ramp niet te overzien is op het moment dat je kind niet goed vastzit en je betrokken raakt bij een ongeluk. Daarom is het belangrijk dat je weet tot welke leeftijd je kind eigenlijk in een kinderzitje moet om ervoor te zorgen dat alles veilig is.

Wat zijn de wettelijke regels?

Wanneer je je kind in de auto vervoert, dan is het verplicht om ze tot aan hun 12e of met een lengte van 135 centimeter in een kinderzitje te vervoeren. Gelukkig zijn er ontzettend veel verschillende soorten en hoef je dus niet bang te zijn dat jij je kind van 10 in een autostoel moet zien te krijgen waar nu je kind van 3 in zit bijvoorbeeld. Kijk dus wel goed naar het kinderzitje dat je aanschaft, zodat deze ook past bij de lengte en leeftijd van je kind. Vooral wanneer het om de veiligheid gaat, is dit wel belangrijk. Vergeet ook niet om een inzittendenverzekering af te sluiten voor je auto, zodat iedereen die bij je in zit, ook goed verzekerd is. Ons advies is om via Geld.nl verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, zodat je niet alleen zeker weet dat je de juiste prijs betaalt, maar dat je ook zeker weet dat de dekking goed is.

Wanneer mag een kind voorin zitten?

Er komt natuurlijk een moment waarop je kind het leuk vindt om gezellig bij papa of mama voor in de auto te zitten. Gelukkig mag dit, mits je kind aan de juiste voorwaarden voldoet en de auto trouwens ook! Zo is het belangrijk dat je kind minimaal 135 centimeter is en je auto ook aan de juiste eisen voldoet. Zo is het belangrijk dat je een airbag en gordel hebt. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar is dus vooral bij oudere auto’s niet altijd het geval. Twijfel je? Dan is het raadzaam om even langs een garage te rijden of op de website van de Rijksoverheid te kijken, vaak weten ze daar ook precies aan welke richtlijnen je moet voldoen.

Regels omtrent kinderen in de auto

Het vervoeren van je kinderen gaat natuurlijk veel verder dan alleen een kinderzitje. Zo ben je verplicht een autogordel te dragen en ben je natuurlijk als bestuurder verantwoordelijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Dus stel  dat je wordt aangehouden door de politie, dan ben jij als bestuurder verantwoordelijk voor het feit of iedereen wel een gordel draagt. Is dit niet het geval, dan zal jij de boete krijgen. Hoe je dit onderling regelt, is aan jezelf.