Tips voor een ontspannen Sinterklaasfeest
Sinterklaas is voor veel prikkelgevoelige kinderen een hele spannende en stressvolle periode, en dus helemaal niet zo leuk als eigenlijk de bedoeling is. Kinderen zijn sneller moe, hangerig, huilerig, vertonen drukker gedrag. Sommigen krijgen slaapproblemen of gaan weer in hun broek plassen. Om ervoor te zorgen dat deze kinderen er toch van kunnen genieten zonder al teveel spanning, stress, onzekerheid en onveiligheid heb ik een aantal tips op een rijtje gezet.
Intocht: Als je ervoor kiest om samen met je kind naar de intocht te gaan, kies dan een rustige intocht, misschien in een kleinere plaatst dan waar je zelf woont. Zoek daar een plekje waar je samen alles op een rustige en veilige afstand kunt bekijken, en als het nodig is ook zo weer weg bent.
Andere Sint bezoekjes: Sint komt niet alleen aan in je eigen woonplaats en bij je thuis, maar vaak ook bij alle opa's en oma's, bij beide ouders op het werk en bij clubs of verenigingen. Beperk deze bezoekjes . Bepaal van te voren waar je wel en niet heen gaat en vertel dit aan je kind zodat het duidelijk is wat je kind kan verwachten.
Schoen: Spreek van te voren af wanneer je kind de schoen mag zetten. Hou de schoenkadootjes klein en leg ook aan je kind uit wat hij in zijn of haar schoen kan verwachten. Maak samen een schoenkalender zodat voor iedereen duidelijk is wanner de schoen gezet mag worden.
TV: Sinterklaasprogramma's starten weer en daar gebeuren vaak hele spannende dingen. Sommige kinderen vinden dit bewust of onbewust echt veel te spannend. Wat moet je kind geloven, is alles waar en komt alles wel goed? Kies samen of je überhaupt wel wilt kijken, kies één programma en kijk samen! Zo kun je uitleggen en relativeren, en weet je wat hem of haar bezig kan houdt als het programma al lang afgelopen is.
Voed zelf op: Zorg ervoor dat je Sinterklaas buiten de opvoeding houdt. Het is zo makkelijk en zo snel gezegd; "Als je nu niet luistert zeg ik dat tegen Sinterklaas." Of; "De luisterpiet hoort alles, pas maar op." Het zorgt voor een onveilig gevoel bij je kind, het maakt hem onnodig bang, en het is al zo spannend.
Regelmaat en structuur: In deze drukke periode waarin kinderen overal geconfronteerd worden met Sinterklaas, is het voor veel kinderen heel fijn als je je vasthoudt aan je eigen voor hen bekende ritme, regelmaat en structuur. Dit zorgt voor duidelijkheid en daarmee veiligheid in een toch al zo onstuimige decembermaand.
Natuur: Kinderen kunnen heel goed ontladen en opladen in de natuur. Wandelen, buiten spelen, de bossen in of de hei op. Een frisse wind door de haren kan echt wonderen doen! Rennen, stampen, springen en huppelen zorgen ervoor dat je kind weer kan aarden. Als dat in de natuur kan werkt dat nog beter!
Snoep: Kinderen zijn in deze periode al drukker omdat ze zoveel spanning en onrust ervaren. Veel suiker zorgt er dan ook nog voor dat ze er een flinke schep bovenop krijgen. Beperk het snoepen door zelf niet teveel in huis te halen en doe een mandarijn in de schoen.
Uitzwaaien: Misschien wel belangrijker dan de intocht; Hij gaat echt weer weg! In sommige steden zwaaien ze de Sint echt uit, hij gaat terug aan boord van de pakjesboot en vertrekt echt weer naar Spanje. Dit geeft rust en veiligheid. Ik wens iedereen een heel mooi en rustig Sinterklaasfeest!
Ennuh… wat is er mis mee om "het grote geheim" te verklappen als de spanning teveel wordt…
Auteur: Judith Promper van Judith & Kindercoach in Eindhoven