Hoe ziet de ultieme gezinsauto uit? 8 tips voor een juiste keuze

Met de komst en groei van een gezin veranderen de criteria waaraan een auto moet voldoen. Meer ruimte en veiligheid worden steeds belangrijker naarmate er 1 of meerdere kids bij komen. Maar we willen en moeten ook duurzamer gaan rijden? Met alle recente ontwikkelingen is het daarom best lastig kiezen. We willen allemaal bijdragen aan klimaatbeheersing, maar gaan Duurzaam, Zuinig, Veilig en Comfort samen? Go-Kids vroeg aan de auto-experts van Leaseauto.nl 8 tips ter overweging: 

Tip 1: Ruimte, ruimte en ruimte

Vanaf de geboorte van de kinderen is ruimte bij de achterbank al een aandachtspunt. In eerste instantie om de Maxi-Cosi makkelijk te kunnen plaatsen. Daarna om de kinderen makkelijk in kinderstoeltje te kunnen zetten. Ook de kinderwagen moet dan nog in de kofferbak passen samen met de boodschappen.

En dan worden die kleine schattige kleuters grote pubers en is er behoefte aan meer been- en hoofdruimte. De behoefte aan ruimte neemt alleen maar toe. Kies een gezinsauto daarom op de groei.

Tip 2: Extra zitplaatsen

Als kinderen gaan groeien rijden er steeds vaker vriendjes en vriendinnetjes mee. Bijvoorbeeld op zaterdag naar de sportwedstrijden. Vijf zitplaatsen zijn dan niet altijd meer voldoende. Tot 5 zitplaatsen is de keuze reuze. Moeten er meer mensen vervoerd worden, dan is de keuze beperkter.

Aan het begin van deze eeuw waren MPV-modellen met een derde bank populair. De populaire MPV’s zoals de Volkswagen Touran. Deze, op minibusjes lijkende, modellen hadden vaak een derde bank. Met het afnemen van vraag is ook het MPV-aanbod snel afgenomen.

Stoere hoge SUV’s hebben het marktaandeel van de MPV’s overgenomen. Steeds meer van deze SUV’s hebben een extra bank in de bagageruimte. SUV’s met zo’n extra bank zijn ideaal om veel kinderen te vervoeren.

Tip 3: Het aantal liters bagageruimte zegt niet alles

Als de vliegvakanties worden ingeruild voor kampeervakanties met kinderen op de achterbank, dan stelt dit eisen aan de bagageruimte. Iets om in een vergelijking rekening mee te houden. Om dit vergelijken makkelijk te maken drukken autofabrikanten de grote van de bagageruimte uit in liters. Staar je hier niet blind op want het aantal liters zegt niet alles.  De kofferbak van de van buiten groot ogende SUV’s valt in de praktijk alleen vaak tegen. Zij halen de bagageruimte liters vooral uit de hoogte.

De bagageruimte van stationwagens is meestal veel praktischer. Populaire stationwagons zijn bijvoorbeeld de voordelige Skoda Fabia Combi en de fijn rijdende Ford Focus Wagon.

Gezinsauto aanschaffen

Tip 4: Multimedia vermaak onderweg

De tijd dat de vakantiereis bestond uit het zoet houden van kinderen met kleine cadeautjes om de verveling tegen te gaan is bij de meeste ouders voorbij. Een tablet met een nieuw spelletje of film doet wonderen. Nu moeten die tablets wel opgeladen kunnen worden. USB-ingangen bij de achterbank zijn hiervoor heel handig.

Steeds meer auto’s worden ook geleverd met een Internet hotspot. Ideaal om TikTok filmpjes te kijken of om spelletjes te spelen waarvoor een Internetverbinding nodig is. Vergeet de koptelefoon niet mee te nemen.

Tip 5: Bevestig kinderstoeltjes met Isofix

Echt onveilige auto’s worden er gelukkig niet meer gemaakt. Een aandachtspunt bij de veiligheid is nog wel de bevestiging van de kinderstoeltjes. Steeds meer auto’s hebben IsoFix bevestigingspunten om een kinderstoeltje vast te zetten. Uit testen komen deze veiliger uit de bus dan gordels alleen.

Tip 6: Relaxt rijden met handige hulpmiddelen

Het duurt nog wel even voordat alle auto’s autonoom rijden. Voordat het zover is, maken auto’s al wel steeds meer gebruik van sensoren die het rijden veiliger en relaxter maken.

Met name een adaptieve cruise control die automatisch de afstand tot de voorligger bewaakt is ideaal voor lange afstanden en in de file. Extra veiligheid bieden de systemen die waarschuwen bij het verlaten van de rijbaan en automatisch remmen bij gevaar. Bijvoorbeeld als er opeens een kind de weg op schiet.  

Tip 7: Duurzaam rijden in een Hybride of Elektrische Auto

Duurzaam rijden voor de toekomst van onze kinderen is steeds belangrijker. De eerste volledig elektrische SUV’s zijn al leverbaar en er zullen er nog vele volgen de komende jaren.  Ondanks dat de actieradius van elektrische auto’s steeds beter wordt, is het nog wel een aandachtspunt voor iedereen die met de auto op vakantie gaat.

Een ideale tussenvoer zijn de Hybride auto’s die met een stekker opgeladen kunnen worden. Deze zogenoemde PHEV’s kunnen de eerste ca. 50 kilometer volledig elektrisch rijden. Als de accu leeg raakt, dan is er altijd nog een zuinige benzinemotor. De ideale combinatie voor duurzaam rijden zonder beperkingen.

Tip 8: Zorgeloos rijden via Private Lease

Steeds meer gezinnen kiezen voor private lease. Hierbij is het mogelijk om voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto te rijden. Vooral bij nieuwe en jonge auto’s is private lease veelal goedkoper dan het kopen van een eigen auto. En met je leaseplan kun je ook je auto laten meegroeien op de behoeftes van je gezin. 

Een ander voordeel van private lease is dat het niet nodig is om te investeren in een eigen auto. En je loopt geen risico op onverwachte kosten. Alle kosten zijn inbegrepen. Alleen de brandstofkosten komen er nog bij.

Waar in de beginjaren van private lease alleen compacte stadsauto’s werden aangeboden is er vandaag de dag ook een groot aanbod van private lease gezinsauto’s. Op Leaseauto.nl is het grootste aanbod van toonaangevende leasemaatschappijen bij elkaar gebracht. Hier kunnen private lease aanbiedingen makkelijk vergeleken worden. Net als met verzekeringen, is ook dit wel net zo handig!