Zodra je kind ongeveer vijf jaar oud is, breekt ook de tijd van kinderfeestjes aan. Voor veel ouders een spannend moment. Het is toch een hele uitdaging om een grotere groep van kinderen te vermaken. Je wilt je kind een fantastisch feest geven. Eentje waar zijn of haar vrienden nog lang van zullen spreken. Tegelijkertijd moet het wel praktisch zijn. 

Kan je wel wat hulp gebruiken? In dit artikel vind je enkele handige tips bij het organiseren van een kinderfeestje. 

Vier het kinderfeestje apart van het echte feest 

Sommige mensen kiezen ervoor om vriendjes en vriendinnetjes te laten komen op het moment dat ook de familie aanwezig is om de jarige te feliciteren. Besef echter goed dat het huis dan wel erg vol is om ook nog extra aandacht te schenken aan de kinderen. Laat staan dat je hier activiteiten mee kunt ondernemen. Vier daarom het kinderfeestje apart van het echte feest voor familie. Je kunt hier wel alvast rekening mee houden. Je kunt bijvoorbeeld een ballon versturen op zijn verjaardag met familie. Dat is niet alleen een schot in de roos voor veel kinderen, maar dient ook nog eens als fantastische decoratie tijdens het kinderfeestje. 

Hoe lang duurt het feestje? 

Bedenk ook van tevoren goed hoe lang het feestje gaat duren. Gemiddeld staat hier toch wel een uur of drie voor. Een activiteit duurt al snel een uur tot anderhalf uur, dan nog het cadeautjes uitpakken, eventueel eten en vervoer naar huis. Dan zit je toch al snel aan drie uur. Houd hierbij echter ook rekening met de leeftijd van de kinderen. Organiseer je een kinderfeestje voor de jongere feestgangers onder ons? Denk aan vier- en vijfjarigen? Besef dan goed dat een feestje na school nog heel heftig en vermoeiend kan zijn. Bovendien hebben ze vaak nog moeite om zich lang te concentreren of een tijd met een ander kind samen te spelen. 

Voor zeer jonge kindjes is anderhalf tot twee uur meestal dan ook meer dan voldoende. Hierbij kun je denken aan cadeautjes uitpakken, een fantastische fototaart bestellen en samen opeten, nog even lekker buiten spelen en een ijsje halen en weer naar huis. De tijd vliegt om en het is zo precies goed voor de allerkleinsten. 

Hoeveel kindjes nodig je uit? 

Sommige ouders pakken het zeer groots aan en nodigen de gehele klas uit, terwijl anderen zich slechts houden aan een select groepje. Voel je in elk geval niet verplicht om de hele klas uit te nodigen. Meestal wordt als richtlijn een kind per leeftijd gebruikt. Wordt je kind dus vijf jaar oud? Dan nodig je vijf kindjes uit. Voor een tiende verjaardag mogen tien kindjes worden uitgenodigd. En ga zo maar door. Belangrijk is dat het kindjes zijn waar jouw kind goed mee kan opschieten. 

Welke activiteiten? 

Natuurlijk wil je de kinderen ook goed vermaken tijdens het kinderfeesten. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. De locatie maakt uiteraard wel verschil. Wil je het jezelf heel makkelijk maken? Bezoek dan een indoor speeltuin. Dan kun jij lekker aan de koffie en de kinderen laten uitrazen. Vier je het thuis? Denk dan aan oer-Hollandse spelletjes zoals spijkerpoepen, blikjes gooien of het organiseren van knutselactiviteiten. Je kunt ook buiten in een park of bos een speurtocht opzetten. Besef goed dat kinderen meestal niet veel nodig hebben om plezier te maken.