Het is altijd leuk om leuke evenementen te organiseren voor kinderen. Deze keer organiseren we een sportdag voor kinderen. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe organiseer je een geslaagde sportdag voor kinderen? In principe heb je twee mogelijkheden: zelf een sportdag organiseren of je laten helpen door een specialist.

Het is natuurlijk leuk om zelf een sportdag te organiseren, maar een sportdag organiseren via sharpevents.nl kan jou een heleboel werk uit handen nemen. Daarnaast hebben organisatoren van sportdagen dit al zo vaak gedaan dat ze wel weten hoe een geslaagde sportdag eruit ziet. Dus, sta jij op het punt om een sportdag voor kids te organiseren? Lees dan even verder!

Het is zeker handig om je te laten ondersteunen door een organisatie die gespecialiseerd is in sportdagen. Je kan met de school op pad, of kinderen van de BSO plukken. Je kan zelfs kijken in je straat of buurt of er kinderen zijn die wel zin hebben in een sportdag. Maar hoe organiseer je een sportdag?

Thema voor een sportdag

Je kan als eerste een thema kiezen waar je de spelletjes en sporten aan kan aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld Pluk van de Petteflet zijn, of Nijntje, Sesamstraat of gewoon de lente/zomer. Een sportdag moet verder niet alleen sportief zijn, maar ook sociaal. Je kan namelijk als kind bij een sportdag andere kinderen ontmoeten. Er zijn nog meer voordelen aan een sportdag. Je maakt kennis met nieuwe spel- en sportactiviteiten, je ontwikkelt persoonsdoelen (fair play, een gezonde levensstijl), en je oefent met spelen in competitief verband. De kinderen raken ook betrokken bij maatschappelijke doelen (afhankelijk van of je geld inzamelt of niet) en de verenigingsstructuur. Probeer ook samen te werken met verschillende sportverenigingen of andere externe partijen. Zo kunnen zij ook meedenken over de ideale sportdag.

Nog meer keuzes

Bij het kiezen van de sporten en spellen moet rekening gehouden worden met de mogelijkheden van elk kind, minder sportieve kinderen moeten ook toegang hebben tot de activiteiten. En hoe gaan jullie als groep om met winnen en verliezen? En worden er naast sportroulaties ook workshops aangeboden?

Verder zijn goede spel- en sportactiviteiten veilig, uitdagend, overzichtelijk, passen ze bij de belevingswereld van kinderen, en zijn gedifferentieerd naar ieders kunnen. Het is uiteindelijk ook handig een draaiboek te hebben met de concrete uitwerking van de activiteiten, de bemensing, schema's, de veiligheid (EHBO), belangrijke telefoonnummers en de taakverdeling. Je kan ook de kinderen mee laten beslissen over welke activiteiten ze willen doen. Je kan ze individueel naar hun mening vragen, of lootjes laten trekken voor de meeste stemmen voor een activiteit.

Nog meer spellen

Een aantal voorbeelden van spellen zijn bubbelbal (met grote bollen tegen elkaar aan rennen), kranten raken (aan een lijn hangen kranten en die moeten de kinderen proberen te raken), Twister, een tweetallen race of gewoon een potje voetbal. De kinderen worden daarbij verdeeld in gelijke teams en elk team krijgt een kleur lintje. Probeer er voor te zorgen dat iedereen een keer de bal krijgt. Ook kunnen estafettes georganiseerd worden, spijkerslaan, boomstamwerpen en darten. Bij de estafette kan er nog variatie aangebracht worden door de kinderen reuzenlaarzen (volwassen schoenen) aan te trekken en toch het parkour zo snel mogelijk af te laten leggen.

Ook een klimwand, sumoworstelen en een buikschuifbaan voor in de lente of zomer zijn leuk. Probeer het wel veilig te houden met deze spellen. Een klimwand moet niet te hoog zijn en sumoworstelen moet niet te gevaarlijk zijn, zodat niemand zich verwondt.