Hoe gaat het bij jullie met de financiën? Heb jij ook in de gaten dat alle boodschappen zoveel duurder zijn geworden de laatste tijd? De inflatie is super hoog, lezen we in de krant - merk jij dat ook op je bankrekening?

Alles is duurder!

Ik denk dat het bijna niet anders kán dan dat je dat merkt. Zo ongeveer alles is duurder, soms schrik ik echt van de gestegen prijzen in de winkel. En in de horeca. Goed te begrijpen hoor - producenten en leveranciers hebben ook hogere kosten. Uiteindelijk worden die verrekend in de prijzen die wij aan de kassa moeten betalen.

Energietarieven ontploft

Wat dacht je bijvoorbeeld van de energierekening... houd jij die van jou een beetje in de gaten? Kun je maar beter wel doen, want de energietarieven zijn ontploft. Om niet bij je eindafrekening in de problemen te komen straks is het goed om te weten hoe je ervoor staat.

Check je maandbedrag

Klopt jouw maandelijkse voorschot aan het energiebedrijf nog een beetje, of is dat inmiddels veel te laag? Een laag maandbedrag is natuurlijk prettig, dan kom je aan het eind van de maand tenminste uit. Alleen: als dat ervoor zorgt dat je straks een berg euro's moet bijbetalen na de jaarnota - daar word je ook niet blij van.

Besparen op je energierekening

Het is echt wel slim om te kijken in hoeverre je kunt besparen op je energierekening. Dat kun je doen door minder stroom en gas te verbruiken in je huis. Maak je kinderen ook bewust van de kosten van al dat stroomverbruik en die lange douchesessies... niet voor niets heeft premier Rutte ons laatst gevraagd nie langer dan 5 minuten onder de douche te staan!

Zonnepanelen: een gouden zet

Nog veel slimmer is het om te kijken of je jouw huis energiezuiniger kunt maken. Op ons dak hebben we vorig jaar zonnepanelen laten plaatsen, dat is een gouden zet geweest. Zeker met het mooie weer van de laatste tijd: het zonnetje borrelt lekker op onze panelen. Op mooie dagen leveren we zelfs stroom terug aan het elektriciteitsnet, dat scheelt uiteindelijk flink in onze energierekening.

Betere isolatie = volgende project

Waar we nu naartoe werken is betere isolatie van ons huis. Daar valt een hoop aan te verbeteren, dat weet ik wel zeker. Beter isoleren zorgt voor een veel lager verbruik van gas voor het verwarmen van ons huis in de winter. Dus ik mag wel eens vaart gaan maken... ik hik er een beetje tegenaan omdat ik dan niet alleen wat spouwmuur- of vloerisolatie wil laten doen.

Onze ramen zijn wel van dubbel glas maar behoorlijk oud. Dat isoleert ook niet meer geweldig, dus het lijkt mij verstandig om die ook te laten vervangen, en dan gaan we direct kunststof kozijnen kopen.

Uitjes met je gezin

Natuurlijk geef je niet alleen geld uit aan vaste lasten en boodschappen. Zéker met een gezin zijn er nu eenmaal nog veel meer zaken die jouw banksaldo opslurpen. De zomervakantie staat voor de deur... dan wil je er tóch op uit met de kinderen. En uitjes... die kosten geld. Toch hoeft een dagje op stap met je gezin niet altijd duur te zijn. Wij hebben met alle collega's een heleboel ideetjes voor je verzameld om geld te besparen op uitjes, hoe fijn is dat? Die ideetjes zijn er in drie categorieën:

  • Gratis uitjes
  • Goedkope uitjes
  • Uitjes met korting

Alledrie deze soorten uitjes hebben we uitgewerkt per provincie - handig toch? Doe er je voordeel mee!

Anneke Ranzato
Go-Kids