Het is heerlijk om kinderen te hebben, maar als ouder ben je niet alleen maar papa of mama. De kans is groot dat jij regelmatig andere dingen moet of wilt doen. Dingen waarbij het niet handig of leuk is om kinderen bij je te hebben. Maar ja, je kunt de kids niet alleen thuis laten, dus moet je een oplossing verzinnen. Een oppas!
Grootouders inschakelen als oppas
Ik ben altijd jaloers geweest op vrienden die hun ouders konden inschakelen om regelmatig op te passen. Ouders die lekker in de buurt wonen, het leuk vinden om hun kleinkinderen over de vloer te krijgen en ook op een manier met ze omgaan waar jij je in kunt vinden.
Geen opa’s en oma’s beschikbaar
Wij hadden dat geluk niet toen onze kinderen klein waren. Mijn eigen ouders wonen aan de andere kant van het land, die van mijn man waren gewoon niet echt beschikbaar of geschikt om op te passen. Jammer, maar het was niet anders.
Niet goed aangepakt vroeger
Heel eerlijk gezegd vind ik dat wij het niet goed hebben aangepakt destijds. We zorgden ervoor dat nagenoeg altijd één van ons thuis was, waardoor we nauwelijks oppas nodig hadden. Dat klinkt leuk, maar het betekent ook dat je als ouders heel weinig quality time met z’n tweetjes hebt. Terwijl dat natuurlijk wel heel belangrijk is voor je relatie.
Veel te weinig oppas ingeschakeld
Een hele enkele keer gingen we saampjes naar de film of het theater, en dan ook nog alleen als de kids al in bed lagen. Dan kwam m’n schoonmoeder het fort bewaken. We zijn een keer een weekend samen weg geweest toen mijn lieve vriendin in Nederland was en met heel veel liefde op de jongens wilde passen. OMG, we hebben dat echt veel te weinig gedaan!
Oppas heeft heel veel voordelen
Het inschakelen van een oppas heeft meer voordelen dan alleen dat je zelf iets kunt gaan doen zonder je kinderen.
Geen schuldgevoel nodig
Daarvoor kun je ook steeds een beroep doen op familie, vrienden of kennissen. Alleen wil je dat niet te vaak doen, tenzij je weet dat ze het helemaal geweldig vinden om op jouw kinderen te passen. Een ingehuurde oppas krijgt er geld voor dus van schuldgevoel richting de oppas is geen sprake.
Onverdeelde aandacht voor de kinderen
Ook schuldgevoel richting je kinderen is niet nodig: de oppas is er speciaal voor hen, heeft als het goed is onverdeelde aandacht voor de kids. Grote kans dat jij zelf lang niet altijd onverdeelde aandacht voor ze hebt – er zijn zoveel andere dingen waar jij je tijdens een dag mee bezighoudt!
Variatie in activiteiten
Een oppas verzint ook hele andere dingen om met de kinderen te doen dan jij. Zo komen de kids in aanraking met een mooie variëteit aan activiteiten, dat is alleen maar goed. En brengen ze jou weer op ideetjes voor leuke dingen om samen te doen.
Wacht niet te lang!
Ik zeg dus: wacht niet te lang met het regelen van iemand om af en toe op je kinderen te komen passen. Het geeft je veel vrijheid en ruimte om ook leuke dingen te doen zónder je kids. Samen of met vrienden en vriendinnen. Dat is toch anders met kinderen erbij.
Te laat gerealiseerd
Zelf heb ik me veel te laat gerealiseerd dat het goed is om af en toe een oppas in te schakelen. Daar heb ik achteraf best spijt van. Inmiddels zijn mijn jongens 16 en 18 jaar, die hebben geen oppas meer nodig. Ook een fijne fase trouwens: we kunnen nu prima een weekend weg zijn, en zij zorgen voor zichzelf. Maar ik mis het wel hoor, de kleintjes die je gewoon nodig hebben.
Gastouder is geen oppas
Wij hadden trouwens wel een gastouder voor onze jongens vroeger. Dat zag ik niet als oppas, meer als vervanging voor kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Ik bracht de jongens ook bij haar thuis.
Nanny is gastouder aan huis
Een gastouder aan huis voelt misschien weer meer als een oppas. Of eigenlijk is dat weer meer vergelijkbaar met een nanny. Het gaat in beide gevallen om iemand die naar jouw huis komt en daar voor jouw kinderen zorgt. Nanny klinkt wat interessanter, maar is gewoon een gastouder aan huis.
Regels voor gastouder en nanny
Voor een officiële gastouder (of nanny) gelden trouwens ook wel veel meer regels dan voor een ‘eenvoudige oppas’. Ze hebben meestal een registratie in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) – zodat jij recht hebt op kinderopvangtoeslag om de kosten te compenseren.
Waar haal je een oppas vandaan?
Als oppas kun je iedereen inschakelen, daar zijn geen regels voor. Maar jij wilt natuurlijk wel een leuke en betrouwbare oppas voor je kinderen.
Vaste oppas is ideaal
Het is fijn als jouw kinderen blij zijn als ‘de oppas’ komt. Dat ze al weten wie er komt, die persoon ook leuk vinden en ernaar uitkijken om leuke dingen te doen samen. Misschien mogen ze nét wat langer opblijven als de oppas er is… heerlijk toch?
Leuke jongere uit de buurt
Wij hebben nooit gezocht naar een vaste oppas, zo’n leuke jongere uit de buurt. Zo één die je inschakelt op het moment dat je allebei iets buiten de deur te doen hebt. Of gewoon lekker samen erop uit wilt. Vraag me waarom niet… ik heb het antwoord niet voor je. Het is zo gelopen, en achteraf vind ik dat jammer.
Platforms om oppas te vinden
Nu moet ik zeggen dat ik destijds ook niet echt jongeren kende die ik onze kinderen wilde toevertrouwen. Of dat nu aan de jongeren lag of aan onze voorzichtigheid? Hoe dan ook, we hebben het over zo’n 15 jaar geleden. Toen waren er volgens mij nog niet echt professionele platforms voor incidenteel in te schakelen oppas.
Betrouwbaar en professioneel
Als ik nu zie hoe handig je een oppas kunt regelen via platforms zoals www.nina.care, dan lijkt me dat dus ideaal voor jonge ouders. Je kunt rondkijken naar een oppas die je aanspreekt en weet dat deze allemaal gescreend zijn. Je laat je kind immers niet zomaar aan iedereen over! De moderne oppas-platforms werken met een app, super makkelijk om via die weg een oppas te vinden en boeken. Ik zeg: doen!