Kinderen zijn vaak niet de allergrootste fan van het opruimen van hun kamer. Toch is het iets wat nodig is en wat regelmatig dient te gebeuren. Wanneer je kids nog jong zijn kun je hen hierbij helpen en hen het goede voorbeeld geven. Zijn je kinderen al ouder? Dan moeten ze toch echt zelf de touwtjes in de handen nemen. In dit artikel lees je meer over hoe je ervoor kunt zorgen dat de slaapkamer van je zoon of dochter netjes blijft. 

Opbergmogelijkheden

Een goed begin is vaak al het halve werk. Het is dus slim om de slaapkamer van je kind zo optimaal mogelijk in te richten. Maak gebruik van meubels die ook dienen als opbergmogelijkheid. Denk hierbij aan ladekasten, boekenkasten, bedden met opbergvakken of de toevoeging van een simpele opbergkist. Hierin kan al het speelgoed, de kleren, schoenen en boeken van je kind worden opgeborgen. Het hoeft allemaal niet netjes, zolang het maar van de vloer af is, toch?

Geef alles een vaste plek

Een kinderkamer is vaak één groot rommelhok. Toch is het belangrijk om je kind te leren om orde te creëren. Dit kun je doen door je zoon of dochter aan te leren dat het van groot belang is om alles een vaste plek te geven. Zet alle bordspellen bij elkaar op dezelfde plank, leg alle snaarinstrumenten op een standaard bij elkaar in dezelfde hoek en alle verkleedkleren in een opbergkist. Zo weet zowel jij als je kind waar hun eigendommen liggen en ben je niet langer op zoek naar ‘verloren’ spullen. 

De grote schoonmaak

Ruim eens in de zoveel tijd samen met je kind zijn of haar kamer op. Gooi spullen weg die nooit gebruikt worden (of geef deze weg) en leg alles weer netjes op zijn plek. Naast opruimen is ook schoonmaken erg belangrijk. Haal overal een doekje over, pak de stofzuiger erbij, dweil de vloer, lap de ramen en gooi de verkleedkleren en het beddengoed in de was. Zo leer je je kind dat opruimen en schoonmaken een belangrijk onderdeel is van een regelmatige routine. 

Kinderen houden van nature niet erg van schoonmaken. Toch is het erg belangrijk en het is slim om hen dit zo vroeg mogelijk te leren. Richt de kamer van je kind zo slim mogelijk in met meubels die opbergmogelijkheden bieden. Geef daarnaast alles een vaste plek en plan regelmatig wat tijd vrij voor een grote schoonmaak. Jullie komen er wel!