Veel ouders zitten met de vraag: vanaf welke leeftijd is het verantwoord om mijn kind een mobiele telefoon te laten gebruiken? De laatste jaren hebben kinderen er gemiddeld genomen op steeds jongere leeftijd de beschikking over. Vaak gaat het om een oude telefoon van ouders, welke gecombineerd wordt met sim only voor je kind. Het voordeel van sim only is dat je een dergelijk abonnement geheel naar eigen smaak samenstelt; kies voor een beperkt aantal belminuten en gigabytes aan mobiele data voor kinderen. In dit artikel lees je meer over het gebruik van een smartphone door je kind.

Tieners krijgen een mobiele telefoon van hun ouders

De meeste deskundigen zeggen dat je kinderen op een leeftijd van 11 of 12 jaar hun eerste telefoon kunt geven. Het wordt gezien als de beste tijd voor een eerste smartphone, kijkend naar de ontwikkeling van een kind. Dit betekent niet dat iedere ouder tot deze leeftijd wacht; ook kinderen van 10 jaar lopen soms al met een mobiele telefoon.

Het voordeel van de leeftijd van 11 of 12 jaar is dat kinderen al gewend zijn aan hun toestel, nog voordat zij naar de middelbare school gaan. Je hebt op de basisschool vaak meer zicht op de manier waarop het toestel door je kind gebruikt wordt. Er zijn overigens handige apps, die je als ouder mee laten kijken. In het bijzonder, omdat je kind het toestel voornamelijk thuis zal gebruiken. Veel basisscholen staan het kinderen niet toe een mobiele telefoon mee te nemen.

Zorg voor duidelijke afspraken met je kinderen

Niet alleen wil je weten waar je kind de mobiele telefoon voor gebruikt; ook is het belangrijk om heldere afspraken te maken over het gebruik hiervan. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind de telefoon in eerste instantie niet meeneemt naar school. Heeft ieder klasgenootje al een smartphone en wordt deze aan het begin van de dag ingenomen door de juf of meester? In dat geval kun je overwegen het toestel al wat eerder mee te geven. 

Zorg er daarnaast voor dat je kind de telefoon in de avond beneden laat liggen. Het voorkomt dat een kind tot laat op bed spelletjes speelt, filmpjes kijkt of bijvoorbeeld in contact blijft met klasgenoten of vrienden van de sportclub. Dit is belangrijk, omdat een kind veel nachtrust nodig heeft. Een telefoonscherm vermindert de slaap van het kind.