Het spel natuurbingo is ontzettend leuk!

Het is een leuke kleine buitenactiviteit voor de kinderen – in het bos of park! Download gratis de bingo-kaart voor het bos of park die geschikt is in de herfst. Verdeel de kinderen in teams en geef ze elk een bingo-kaart. Het gaat erom wie het eerst een rij vol heeft. De kinderen gaan nu op zoek naar de dingen die op de kaart staan. Het team die het eerst een rij vol heeft roept ’bingo’! Je kunt de wedstrijd voortzetten met 2 rijen en tot slot volle kaart. Eenvoudig, leuk, listig en volop beweging.

Lekker naar buiten!

Natuurbingo is leuk voor kinderen in de leeftijd van ca. 4-12 jaar. De kleintjes hebben hulp nodig van een volwassene om te kunnen lezen en mee te denken. De oudere kinderen kunnen deze activiteit zelf doen. Ga op zoek naar 12 verschillende dingen uit de natuur. Wie ze het eerst heeft gevonden, is de winnaar! Verzamel ze of maak een foto van de plekken waar je ze hebt gevonden. 

Spelen in de natuur: onmisbaar voor de ontwikkeling

Buitenspelen is goed voor je kind. In de buitenlucht zijn allerlei uitdagingen voor je kleine avonturier en hij kan al zijn zintuigen de kost geven. Dat maakt je kleine vaardiger, socialer en zelfverzekerd. Hoe werkt dit precies en welke voordelen heeft spelen in de natuur nog meer?

Waarom spelen in de natuur?

Spelen in de natuur levert veel voordelen op voor je kind. Zo leert jouw kind meer respect te hebben voor de natuur en zal hij hier op latere leeftijd bij betrokken blijven. De buitenlucht en de lichaamsbeweging zorgen voor een goede gezondheid en voorkomen overgewicht. Je peuter kan veel leren door te spelen in de natuur. Hij heeft alle ruimte en er zijn verschillende materialen om mee aan de slag te gaan. Hierdoor traint je kleine allerlei belangrijke vaardigheden.

Risico’s inschatten en ruimtelijk inzicht

Er zijn best wat kleine risico’s in de natuur. Denk aan gladde modderpaden, brandnetels en wegversperringen. Door hier vanaf een jonge leeftijd mee geconfronteerd te worden, leert je kind voorzichtig zijn en risico’s inschatten. In de natuur is de ruimte onbekender en moeilijker in te schatten dan binnen. Bovendien legt je kind al snel grotere afstanden af dan in de woonkamer, waarbij hij moet leren zijn weg te vinden. Dit vergroot het ruimtelijk inzicht.

Tot rust komen

De natuur is relatief prikkelarm in vergelijking met de stad of een beeldscherm. Hierdoor komt het brein van je kind tot rust en kan hij zich goed ontspannen. Na een dagje buitenspelen, zal je kleine daarom ook beter slapen. Dit bevordert de concentratie. Onder invloed van zonlicht maakt de huid van je kleine Vitamine D aan. Dit onder meer belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden. Daarnaast ondersteunt het de weerstand. Door lekker naar buiten te gaan, krijgt je kind een extra dosis van deze gezonde bouwstof.

Heel veel plezier in de Natuur!