Ben je van plan om met je kinderen naar Amerika te reizen? Hartstikke leuk natuurlijk! Het vergt misschien enige voorbereiding, maar als je je kinderen ziet genieten op vakantie, dan is dat al het voorbereidende harde werk het dubbel en dwars waard. Vergeet niet om voor vertrek een aantal belangrijke zaken te regelen, zoals het aanvragen van een paspoort en een geldige reistoestemming. Zo kun je de reis zo rustig en stressvrij mogelijk beginnen. 

Amerika als kindvriendelijke vakantiebestemming

Nu vraag je je misschien nog af of Amerika wel een geschikte vakantiebestemming is om met je kinderen naartoe te reizen. Twijfel je hoe je zo’n reis moet organiseren, en of je kinderen zich wel zullen vermaken. Daar hoef jij je echt geen zorgen over te maken!

Op vakantie naar Amerika met kinderen

Groot land met veel variatie 

Amerika is een groot land en heeft daardoor een grote verscheidenheid aan klimaten en landschappen. Dat maakt de USA voor jou en je kinderen tot de ideale vakantiebestemming. Wil je nu een cruise maken, een stedentrip, in een camper de beroemde Route 66 van de oostkust naar de westkust af wilt leggen? Of wil je gewoon ontspannen en genieten in een rustige kindvriendelijke omgeving? Wat je ook wilt, je vindt het in de USA.

Van alles te beleven voor kids in Amerika

Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • een stedentrip naar wereldsteden zoals New York, Los Angeles of Miami,
  • een van de nationale parken zoals de Grand Canyon of Yosemite National Park bezoeken,
  • zwemmen met dolfijnen op het tropische Hawaii
  • alle pretparken in Orlando, waaronder het wereldberoemde Walt Disney World Resort onveilig maken

De keuze is aan jou. Je kunt er in ieder geval zeker van zijn dat jong en oud er zich geen moment zal vervelen.

Kinderen hebben eigen paspoort nodig

Ongeacht hun leeftijd moeten alle kinderen een geldig paspoort hebben voordat zij naar Amerika mogen vliegen. Dit geldt óók voor pasgeboren baby’s!

Leeftijdsgrens voor baby's

Houd er wel rekening mee dat er een leeftijdsgrens kan zijn voor het reizen met baby’s. Hoewel er geen vaste eisen zijn, laten de meeste luchtvaartmaatschappijen een baby toe aan boord zodra hij of zij twee weken oud is, maar over het algemeen wordt aanbevolen te wachten totdat uw baby drie maanden oud is. 

Baby mee naar Amerika

Voordeel voor jonge kinderen

Behalve als geldig reisdocument kan het paspoort ook dienen als identificatiemiddel, aangezien sommige luchtvaartmaatschappijen kortingstarieven hebben voor minderjarigen die onder een bepaalde leeftijd meereizen. Soms kunnen ze zelfs “gratis” vliegen als het kind jonger is dan twee jaar, maar dat moet je dan wel kunnen bewijzen. Het paspoort is daarbij een handig hulpmiddel. Het is aan te raden om vooraf bij uw luchtvaartmaatschappij na te gaan of zij zo'n voordeeloptie hebben.

Geldige reistoestemming (bijv ESTA) voor alle leeftijden verplicht

Naast een geldig paspoort hebben kinderen en baby’s ook hun eigen reistoestemming nodig om naar de Verenigde Staten te mogen reizen. In veel gevallen kun je voor jezelf en je kinderen eenvoudig online een ESTA aanvragen. Een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is in theorie geen visum, maar een elektronische reistoestemming. Na toekenning wordt het ESTA digitaal aan het paspoort wordt gekoppeld waar de reiziger uiteindelijk mee reist. 

ESTA aanvragen voor het hele gezin

Het voordeel van het ESTA, is dat je eenvoudig voor jezelf en je kinderen een groepsaanvraag kan doen, zodat je alle aanvragen tegelijkertijd in kunt dienen en heel je gezin verzekerd is van een geldige reistoestemming. Het invullen van het aanvraagformulier is zelfs al binnen een paar minuten gepiept. Na het indienen van het ESTA wordt deze in de meeste gevallen al binnen 3 dagen goedgekeurd. Zodra je de goedkeuring binnen hebt, kun je meteen op reis. Een ESTA heeft een totale geldigheid van twee jaar, binnen die geldigheidsperiode kun je een onbeperkt aantal reizen naar Amerika maken.

Soms ook toestemmingsformulier nodig

In sommige gevallen zijn er ook aanvullende documenten vereist. Denk aan de situatie waarin een kind met slechts één ouder reist of als het kind reist met iemand anders dan één van zijn of haar ouders of voogd. In die specifieke gevallen moet je een ingevuld toestemmingsformulier meenemen waarop staat dat je met het kind naar Amerika mag reizen. Als je de voogd van het kind bent, moet je een toestemmingsbrief laten opstellen en ondertekenen door beide ouders.

Om problemen bij aankomst in Amerika te voorkomen, is het aan te raden een kopie van het identiteitsbewijs of paspoort van de niet-meereizende ouder(s) mee te nemen als bewijs dat de schriftelijke toestemmingsbrief in orde is.