Een kinderfeestje organiseren is normaal gesproken een feestelijke bezigheid waarbij kinderen volop genieten van allerlei leuke activiteiten. Toch kan er soms iets misgaan. Een kind kan struikelen over een beeld in de tuin of achter een draad van de feesttent blijven hangen, met letselschade als gevolg. Plotseling dreigt zo'n leuke dag in het water te vallen. Maar wat gebeurt er dan? Wie is verantwoordelijk voor de schade en wat wordt er precies vergoed? Wij hebben Drost Letselschade gevraagd voor antwoorden op deze vragen.

Verantwoordelijkheid bij letselschade

Tijdens een kinderfeestje kunnen verschillende mensen verantwoordelijk zijn voor letselschade. Vaak kunnen bijvoorbeeld de ouders van het jarige kind aansprakelijk gesteld worden. Volgens de wet moeten zij ervoor zorgen dat het feestje veilig verloopt en dat ze gevaarlijke situaties zoveel mogelijk voorkomen.  Ouders kunnen dus aansprakelijk zijn als hun kind schade veroorzaakt of gewond raakt, zelfs als ze zelf geen schuld hebben aan de situatie. Dit valt onder risicoaansprakelijkheid. Als een kind zonder toezicht iets gevaarlijks doet en vanwege zijn of haar leeftijd de risico's niet begrijpt, kunnen ouders aansprakelijk gesteld worden als zij niet voldoende hebben opgelet. In dat geval zullen ze waarschijnlijk smartengeld moeten betalen voor de geleden schade.

Onrechtmatige daden en aansprakelijkheid

Om te bepalen of de organisator van het feestje aansprakelijk is voor letselschade, moet gekeken worden naar eventuele nalatigheid. Dit houdt in dat we moeten beoordelen hoe ernstig het letsel is, of het kind daadwerkelijk schade heeft opgelopen en of deze nalatigheid direct aan de organisator te wijten is.

Factoren bij beoordeling aansprakelijkheid

De Hoge Raad heeft richtlijnen opgesteld om te bepalen wanneer er een risico is gecreëerd. Er wordt gekeken naar verschillende factoren, zoals hoe waarschijnlijk het is dat kinderen niet opletten of onvoorzichtig zijn, de kans op een ongeluk, hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn en hoe gemakkelijk het voor de organisator was om maatregelen te treffen om het ongeluk te voorkomen.

Maatregelen ter voorkoming van letselschade

Om letselschade tijdens een kinderfeestje te voorkomen, moet de organisator een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg voor een veilige omgeving, houd goed toezicht op de kinderen, vermijd gevaarlijke situaties en wees klaar om snel te handelen als er toch iets misgaat. Maak eventueel het huis kindveilig en vul de EHBO-doos aan. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn als er dan toch iets gebeurt.

Rechtsbijstand bij letselschade

Is er onverhoopt letselschade ontstaan tijdens het kinderfeestje? Het is dan altijd verstandig om snel juridische hulp te zoeken. Letselschade advocaten kunnen je helpen om te bepalen wie er verantwoordelijk is en om een schadevergoeding te claimen. Is er dus iets gebeurd op het kinderfeestje? Neem dan even contact op met een letselschade advocaat!