Kinderen groeien sneller dan je denkt. Net als je de perfecte kinderkamer hebt ingericht voor je peuter, zijn ze ineens een nieuwsgierige kleuter, en voor je het weet zit er een tiener op bed met oortjes in. Telkens een volledig nieuwe kamer inrichten is niet alleen prijzig, het kost ook veel tijd en energie. Gelukkig hoeft dat helemaal niet. Met een paar slimme aanpassingen kun je een kinderkamer zó inrichten dat deze meegroeit met je kind. Hoe? Lees snel verder.
Begin met een neutrale basis
Het geheim zit ‘m in de basis: kies voor meubels en kleuren die tijdloos zijn en niet specifiek gericht op één leeftijdsgroep. Denk aan een degelijke houten vloer, witte of zachte grijstinten op de muur, en meubels in natuurlijke kleuren.
Een neutrale basis zorgt ervoor dat je met accessoires en accenten aan de slag kunt, zonder dat je elke paar jaar de hele kamer moet verbouwen. Een witte kast of een basic bureau kan net zo goed dienst doen in een peuterkamer als in die van een puber.
Fotobehang
Een fantastische manier om een kamer karakter te geven, zonder dat het permanent is, is fotobehang. Of je nu kiest voor een jungle, een stadssilhouet, een bos vol beren of een sterrenhemel – met een photo wall heb je een echte blikvanger te pakken.
- Fotobehang is makkelijk aan te brengen én te verwijderen. Veel moderne fotobehangsoorten zijn zelfklevend en beschadigen de muur niet. Als je kind een nieuwe fase in gaat, haal je het oude behang eraf en plak je een nieuw design op. Makkelijk, toch?
- Fotobehang kan een kleine kamer optisch groter maken – bijvoorbeeld met een landschap of een ‘open’ ruimte.
- Een mooie afbeelding aan de muur kan de fantasie van een kind stimuleren en het gevoel geven dat de kamer helemaal van hen is.
Tip: kies slechts één wand voor fotobehang, en houd de rest van de muren rustig. Zo behoud je evenwicht in de ruimte.
Kies voor meubels die meegroeien
Investeer in slimme meubels die met je kind kunnen meegroeien.
- Er zijn kinderbedden die je kunt verlengen, van een peuterbed tot eenpersoonsbed.
- Een verstelbaar bureau is ideaal voor knutselende kleuters én voor huiswerkmakende tieners.
- Opbergbanken of lage kasten kunnen dienst doen als opbergruimte voor speelgoed en later voor schoolboeken of kleding.
Op die manier voorkom je dat je elke paar jaar nieuwe aankopen moet doen. Het is misschien in eerste instantie wat duurder, maar op de lange termijn bespaar je een hoop geld én gedoe.
Werk met kleine aanpassingen
Kinderen ontwikkelen zich snel, en hun interesses veranderen voortdurend. Waar je kind vandaag gek is op dinosaurussen, kan morgen een passie voor ruimtevaart ontstaan. Maak het jezelf makkelijk door te werken met accessoires die je makkelijk kunt vervangen, zoals kussens met leuke prints, posters of lijstjes aan de muur, beddengoed of opbergdozen in vrolijke kleuren. Zo speel je moeiteloos in op hun interesses, zonder dat de hele kamer op de schop moet.
De speelhoek wordt een plek om te 'chillen'
In de peuterfase is een grote, open speelplek vaak belangrijk. Denk aan een zacht vloerkleed, lage tafeltjes, een keukentje of treinbaan. Naarmate kinderen ouder worden, verschuiven hun behoeften.
- Vervang het keukentje of de poppenhoek door een zitzak of een loungestoel.
- Maak van het tafeltje een creatief knutselhoekje en later een plek om hun huiswerk te maken.
- Installeer een prikbord of magneetwand waar je kind tekeningen, foto’s of later schoolroosters op kwijt kan.
Zo transformeer je de speelhoek moeiteloos naar een plek waar je kind zich op zijn gemak voelt – of dat nu om te bouwen, tekenen of chillen is.
Denk in zones
Een kamer die meegroeit, is slim ingedeeld in verschillende zones. Denk aan zones om te slapen, te relaxen of te spelen, te leren of te knutselen en tenslotte opbergzones.
Door met zones te werken, kun je kleine delen van de kamer aanpassen zonder de hele ruimte te veranderen. Een voorbeeld: in de speelzone kun je het speelgoed en de speelgoedbakken vervangen door boekenplanken of een gameconsole. De rest van de kamer kan dan gewoon blijven zoals hij is.
Verlichting maakt het verschil
Goede verlichting groeit ook mee. Wat goed werkt voor een peuter, is misschien niet ideaal voor een schoolgaande kleuter of een tiener. Zorg voor meerdere lichtpunten: een plafondlamp, een leeslampje bij het bed, en bijvoorbeeld een bureaulamp. Denk aan dimbare verlichting. Dat is handig bij het naar bed gaan van jonge kinderen, en kan ’s avonds sfeer geven in een tienerkamer.
Laat je kind meedenken
Tenslotte: betrek je kind bij het proces. Vraag waar ze blij van worden, welke kleuren ze mooi vinden of welk thema ze leuk vinden. Ook jonge kinderen hebben vaak verrassend duidelijke ideeën. Door samen keuzes te maken – ook al zijn het maar de kussens of het behang – voelen ze zich helemaal thuis in hun kamer. Een kamer die meegroeit is niet alleen praktisch, maar ook een fijne plek waar je kind op elk moment zichzelf kan zijn