Je kent het vást wel: jouw zoon of dochter is bijna jarig en is super zenuwachtig. Zo'n kinderverjaardag is hartstikke leuk, maar kan ook de nodige stress opleveren. Bij de bijna-jarige, én bij jou. Dat is dan weer jammer. Enige spanning is prima en ook leuk, maar het moet niet te erg worden. 

Aftellen tot de verjaardag

Wat in de aanloop naar een kinderverjaardag zéker helpt is om helder af te tellen. Hoeveel nachtjes is het nog slapen voordat je jarig bent? Als je dat duidelijk kunt laten zien geeft dat rust bij je kind. Daarom hebben wij een leuke Aftelkalender verjaardag voor je gemaakt, die je gratis kunt downloaden. Printen en elke dag een plaatje afstrepen. Leuk én goed voor de rust in huis!

Aftelkalender verjaardag

Gratis downloaden!

Wakker worden op je verjaardag

Misschien wel het spannendste moment voor een kind dat jarig is: wakker worden. Zijn papa en mama al wakker? Hangen er slingers en ballonnen? Staan er cadeautjes klaar of komt de rest van het gezin zingend jouw slaapkamer binnen?

Gewoonten zijn fijn voor de kinderen

Ieder gezin heeft eigen gewoonten op verjaardagen. Dat is fijn voor de kinderen, want dan weten ze wat ze kunnen verwachten. Jarig zijn is tenslotte al spannend genoeg. Die gewoonten zorgen er ook voor dat ze wat relaxter kunnen toeleven naar hun verjaardag.

Jarig zijn op school

Jarig zijn op school, ook zo'n spannend moment. Misschien op de verjaardag zelf, misschien voor of na het weekend of de vakantie. Het is in elk geval een bijzondere dag: je mag uitdelen, de klas gaat voor je zingen. Je bent het middelpunt van de belangstelling, dat is voor sommige kids al behoorlijk spannend.

Verjaardagsprogramma in de klas

Net als thuis heeft de juf of meester ook een programma voor een verjaardag van de kinderen. Dat programma is voor elk jarig kind in de klas hetzelfde, ook weer heel prettig herkenbaar voor de jarige.

Ik herinner me goed hoe de kleuterjuf van mijn jongens dat deed. Er was een papier-maché taart die met waxinelichtjes kaarsjes kreeg. Het licht ging uit, de juf stak de lichtjes aan, zingen, en natuurlijk het uitblazen van de kaarsjes. Op tafel staan, trakteren aan de klasgenoten en dan een vriendje uitkiezen om de klassen rond te gaan met iets lekkers voor alle leerkrachten... Die krabbelden dan een gelukswens op een grote kaart die het kind zelf had uitgekozen. En van juf kregen ze een speciale verjaardagssteen. Allemaal een waanzinnige belevenis voor de jarige!

Verjaardagshoed van juf

Veel peuter- en kleuterjuffen maken een verjaardagshoed voor de kinderen. Ik was altijd onder de indruk van hoe er elke keer weer een hoed kwam die paste bij het kind, en hoe gelukkig ze daarmee waren. Fantastisch! 

Mama in de klas

Geen idee hoe het tegenwoordig gaat... mag je er als ouders nog bij zijn als jouw kind jarig is op school? Ik weet nog goed hoe bijzonder ik het vond om in de klas te zitten bij het vieren van de verjaardag van mijn kinderen in de peuter- en kleuterklas. 

Traktatie: creatief of simpel?

En ja, trakteren! Ook zoiets heerlijks: een traktatie bedenken en voorbereiden. De ene ouder regelt de meest creatieve traktaties, de ander houdt het eenvoudiger. Ik geloof dat het voor de kinderen niet zoveel uitmaakt, die vinden trakteren op zich al leuk genoeg. Zelf vond ik het jammer dat mijn jongens ergens tijdens de basisschool niet meer wilden dat ik creatief ging fröbelen: ze wilden gewoon zakjes chips uitdelen. Wel makkelijk, maar persoonlijk vond ik het maar saai.

Gezellige uitdeelzakjes als traktatie

Zelfs zonder te knutselen kun je hele leuke traktaties meegeven aan je kind om uit te delen op school. Er zijn supergezellige uitdeelzakjes: vullen met wat lekkers en klaar ben je. 

Uitdeelzakje Beer kopen bij Bol.com

Uitdeelzakjes kopen bij Bol.com

Uitdeelcadeautjes in plaats van snoep

Op sommige scholen mag je geen snoep meer uitdelen tegenwoordig. Dan kun je ook denken aan een leuk uitdeelcadeautje. Er zijn heel veel leuke kleinigheidjes te koop als vervanging voor een snoep-traktatie. Dat zijn niet de goedkoopste traktaties natuurlijk, € 0,50 per kind ben je al snel kwijt. Maar heb je wel wat geld te besteden voor een orginele verjaardagstraktatie, dan zijn er wel superleuke uitdeelcadeautjes te krijgen!

Uittrekbaar poppetje

Veel leuke uitdeelcadeautjes!