Het is de tijd van kikkerdril! In verschillende sloten, vijvers en poelen kun je grote klonten kikkerdril vinden. Kikkers zijn een beschermde diersoort, maar het is wel toegestaan om een klein beetje kikkerdril te verzamelen. Het is heel leuk en leerzaam voor kinderen om van dichtbij te zien hoe de kikkerdril en de kikkervisjes gaan groeien. Na een paar weken zie je dat de pootjes van de kikkervisjes beginnen te groeien. Voordat de staart helemaal verdwijnt is het belangrijk om de kikkervisjes weer vrij te laten in de vijver waar je ze gevonden hebt.
Wat is nodig om kikkerdril te verzamelen?
Je hebt een netje en een emmer nodig, en natuurlijk een plek waar veel kikkers zitten. Verzamel een klontje kikkerdril met hooguit 20 kikkereitjes.
Om een mooi verblijf te maken voor de kikkervisjes kun je van te voren de volgende dingen verzamelen.
- Een kom of hele grote vaas
- Stenen
- Water uit de sloot waar je de dril uit haalt
- Schelpjes
- Zuurstofplanten zoals waterpest
Maak een fijn plekje voor de kikkervisjes door de schone stenen onderin de kom of vaas te leggen en en wat schelpen. De zuurstofplantjes kunnen er los in of je haakt ze op de bodem vast onder een steen zodat ze in een sliert omhoog steken. Zet de kom als hij klaar is een paar uurtjes buiten voordat je de kikkerdril erin doet zodat het water dezelfde temperatuur heeft als waar het kikkerdril vandaan komt. Zorg daarna voor een rustige overgang van buiten naar je huiskamer.
Wachten tot het kikkerdril uitkomt
Zet de kikkervisjes op een mooie lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Het kan één tot drie weken duren voordat de kikkervisjes uitkomen. Dat ligt aan de temperatuur. We merkten dat de visjes binnen al uitgekomen waren terwijl er buiten nog niks gebeurde. Wanneer de kikkervisjes bijna uit hun eitje komen kun je ze al zien bewegen.
Kikkervisjes verzorgen
Wanneer de kikkervisjes net 'geboren' zijn leven ze nog van de dril waar ze uit kwamen. Na een paar dagen hebben ze wat extra eten nodig. Je kunt een schijfje komkommer in het water leggen, of wat sla of paardenbloem. Wel echt in kleine hoeveelheden. Verder eten ze algen die al in het slootwater zitten. Als het water te groen wordt of gaat stinken dan is het tijd om het water te verversen. Doe dit erg voorzichtig zodat de kikkervisjes niet beschadigen.
Kikkervisjes groeien uit tot kikkertjes
In het begin zijn de kikkervisjes erg klein, ze lijken nog niet echt op de dikkopjes die je kent van de plaatjes. Maar heb geduld, dat komt vanzelf. En na een week of zes - zeven krijgen ze pootjes. Eerst de achterpootjes, en daarna de voorpootjes. Zodra de voorpootjes gaan groeien is het tijd om de kikkervisjes uit te zetten in de sloot of vijver waar je ze gevonden hebt.
Kikkers zijn een beschermde diersoort
Je mag kikkerdril vangen en bekijken hoe het langzaam kikkertjes worden. Dat is hartstikke leuk en leerzaam voor kinderen om te zien. Maar het is niet toegestaan om kikkers te vangen en te houden. Het is dus belangrijk om de kikkertjes weer terug te brengen naar de plek waar je ze hebt gevonden.
Doei kikkertjes!