Kieswijzer voor kinderen; geef je kind ook een stem.

Op 15, 16 en 17 maart mogen we stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. En in plaats van partijprogramma’s doorspitten, is het veel makkelijker om aan de hand van een kieswijzer je politieke voorkeur te ontdekken. Dit jaar kun je samen met je kind ook de Kieswijzer voor Kinderen doen.

Kinderen kunnen met deze kieswijzer hun menig geven op twintig stellingen over belangrijke onderwerpen zoals klimaat, economie, zorg en cultuur. Maar er zijn ook speciale stellingen gemaakt over onderwerpen die juist voor kinderen interessant zijn, zoals social media en pesten. 
Een kieswijzer voor kinderen bedacht student Wytze Walstra in 2010. Hij was toen negen jaar. Samen met Samsam en Kidsweek heeft hij nu een nieuwe versie gemaakt. 'De mensen in de politiek maken belangrijke besluiten over het leven van kinderen, maar maken politiek soms zo ingewikkeld dat kinderen het niet altijd kunnen volgen. De Kieswijzer voor Kinderen is geschreven in een taal die voor hen wel begrijpelijk is. Zo willen we laten zien dat politiek ook heel leuk kan zijn.' 

Kinderen mogen natuurlijk nog niet stemmen, maar het invullen van de kieswijzer kan wel het gesprek aan tafel openen over politiek. Het is goed als kinderen ook op jonge leeftijd al iets meekrijgen over hoe democratie werkt. De kieswijzer is inmiddels zo’n 150 duizend keer ingevuld. Vlak voor de landelijke verkiezingen wordt bekendgemaakt hoe de kinderen de kieswijzer hebben ingevuld en hoe de standpunten van de partijen overeenkomen met de meningen van de kinderen.


Naar de kieswijzer =>

Kieswijzer voor kinderen