Als ouder wil je natuurlijk altijd dat je kinderen veilig zijn, zeker als ze gaan meerijden op een motor, scooter of brommer. Een goede helm kan het verschil maken tussen een kleine schram en ernstig hoofdletsel. Daarom is het van het enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind altijd een goede helm draagt. Waarom is dit zo cruciaal? En waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste kinderhelm voor op een scooter, motor of brommer?

Helm voor je kind is verplicht

Wil jij jouw kind meenemen achterop een scooter, brommer of motor? Het is niet meer dan logisch, maar voor alle zekerheid: dan moet niet alleen jij een helm dragen. Ook kinderen die achterop zitten moeten verplicht een helm dragen. Dat geldt óók voor een snorfiets. Alleen op de fiets is het niet verplicht. Kinderhelmen zijn al verkrijgbaar voor kinderen vanaf 4 jaar.

Bescherming voorop: het belang van een goede helm

Het hoofd van je kind is kwetsbaar, vooral tijdens het rijden op gemotoriseerde voertuigen. Een goede helm beschermt niet alleen tegen ernstig letsel bij een val of een ongeluk, maar kan ook het verschil maken tussen leven en dood. Volgens onderzoek vermindert het dragen van een helm de kans op dodelijk hoofdletsel met maar liefst 40% en de kans op ernstig hoofdletsel met 70%. Dit zijn cijfers die je niet kunt negeren als het gaat om de veiligheid van je kind.

Welke soort helm is geschikt voor jouw kind?

Er zijn verschillende soorten helmen beschikbaar voor kinderen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De meest voorkomende types zijn:

 • Integraalhelmen
  Deze bieden de meeste bescherming omdat ze het hele hoofd bedekken, inclusief de kin.
 • Systeemhelmen
  Systeemhelmen zijn handig omdat ze een kinbeschermer hebben die omhoog kan worden geklapt, waardoor het gemakkelijker is om de helm op en af te zetten.
 • Jethelmen
  Dit wordt ook wel een 'open-face' helm genoemd, bieden minder bescherming dan integraalhelmen, maar zijn vaak comfortabeler bij warm weer.

ECE-keurmerk en krasbestendig vizier

Let bij het kiezen van een helm vooral op het ECE-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en is getest op betrouwbaarheid en bescherming.

Daarnaast is een krasbestendig vizier belangrijk, omdat een helder zicht cruciaal is voor de veiligheid op de weg. Een goed vizier beschermt ook de ogen van je kind tegen stof, vuil en insecten, waardoor het rijden comfortabeler wordt.

Juiste maat helm

Een helm die niet goed past zal niet optimaal beschermen. Daarom is het super belangrijk om de juiste maat helm voor je kind te kiezen. Meet de omtrek van het hoofd van je kind met een meetlint en gebruik vervolgens de maattabel van de fabrikant om de juiste maat te bepalen.

Zorg ervoor dat de helm stevig zit, maar niet te strak, en dat het vizier gemakkelijk te openen en te sluiten is. Een goed passende helm zorgt voor een comfortabele en veilige rijervaring voor je kind.

Leuke helm waar je kind blij van wordt

Helemaal top is het als een helm niet alleen veilig is, maar ook leuk! Gelukkig zijn er heel veel superleuke kinderhelmen verkrijgbaar tegenwoordig, allerlei toffe prints. Dat maakt het voor jouw kind extra leuk om de helm te dragen!

Samengevat: waar moet je op letten bij een helm voor je kind?

Een goede helm is een essentieel onderdeel van de uitrusting van je kind wanneer hij of zij op een motor, scooter of brommer rijdt. Het biedt niet alleen bescherming tegen hoofdletsel bij een val of een ongeluk, maar kan ook levens redden. Let bij het kiezen van een helm op:

 • het ECE-keurmerk
 • een krasbestendig vizier
 • de juiste maat

Door deze eenvoudige stappen te volgen zorg je ervoor dat je kind veilig en beschermd is als jullie de weg op gaan. Wat gaan jullie dan doen? Wij hebben héél veel inspiratie voor uitjes met de kids!