Voor het eerst gaat je baby naar de opvang
De eerste weken van je kraamperiode vliegen voorbij en dan is voor dat je het weet je bevallingsverlof voorbij en moet/mag je weer aan het werk. Dat is best wel spannend met een klein hummeltje, want de zorg van je baby uit handen kan best lastig zijn. De meeste moeders beginnen al met 10 of 12 weken verlof met werken dan is je baby is nog zo klein. Wie heeft er de meeste moeite mee: jij of je baby? Voorbereiding zorgt voor een fijne start. Voor jullie allebei. Maar hoe dan? Naline Snelleman, vestigingsmanager bij Humankind vertelt hierover in een geluidsfragment.
Voor het eerst naar de opvang =>
Hoe communiceer je met je baby?
Communiceren met je baby: het gaat over meer dan enkel het praten. Het eerste woordje van je kind. Magisch. Zowel het woord als het moment vergeet je als ouder nooit meer. Taal start bij dat eerste woordje en gaat langzaam over in het praten in zinnen. Op het eerste gezicht gaat het bij taal vooral over het leren praten. Maar jezelf uitdrukken gaat over meer dan het uitspreken woorden en zinnen. Sprekende ogen zeggen meer dan duizend woorden. Over communiceren met je baby.
Een baby die (nog) niet praat, communiceert toch
Huilen is voor een baby de eerste, bijzonder effectieve manier om te communiceren. Zelden komt de boodschap duidelijker over dan op dat moment. Meestal om duidelijk te maken dat er iets aan de hand is. Van begin af aan is ook oogcontact een intense manier om elkaar te ontmoeten, elkaar te zien en dus te communiceren. Letterlijk én figuurlijk. Klanken, mimiek en gebaren, benoemen en praten van jou en je baby wisselen elkaar af.
Communicatie met jouw baby
Tijdens de pré-linguale (voor-talige) fase bestaat verbale communicatie voor een baby vooral uit het gebruiken en herkennen van klanken. Ook uit de mimiek van je baby kun je veel aflezen. Eigenlijk gebruikt een baby zijn hele lichaam om te communiceren. Een grimas laat iets anders zien dan een glimlach. En ook met het strekken van het lichaam geeft je baby een andere boodschap af dan met een ontspannen lijf. Door je baby te observeren, ontdek jij wat je baby doet als hij geboeid, blij of boos is. Voor jouw baby is het fijn te merken dat jij reageert door te benoemen wat je ziet: “Je kijkt naar het bewegen van de gordijnen. Het raam staat open. Fijn die frisse lucht!” In het contact met je baby ben jij sensitief-responsief: jouw baby heeft de leiding, jij volgt waar zijn aandacht naar uitgaat en daarop reageer jij. Je interpreteert en benoemt waar je baby naar kijkt. Wat denk je dat jouw baby ziet? Ook al zeg je niets, je hebt een betekenisvol ‘gesprek’ met je baby.
De taal van jouw baby
Wat is de taal van jouw baby? Hiervoor is geen woordenboek. In deze fase hebben jullie samen je eigen taal. De vroeg-linguale (vroeg-talige) periode wordt gekenmerkt door het eerste gebruik van taal. Brabbelen krijgt betekenis. In deze periode begrijp jij het woordgebruik van je baby, terwijl een ander dit nog niet kan duiden. Jij weet bijvoorbeeld dat plapla een tractor is, terwijl hij met plaplam een boterham bedoelt. Hij probeert zich uit te drukken met woorden. En jij reageert daarop. Deze communicatie draagt bij aan contact en sfeer; voorbij de woorden. In de daaropvolgende fase, die van de differentiatie, gebruikt je baby steeds meer de woorden ‘ik’ en ‘mijn’. Je baby gebruikt taal om onderscheid te maken tussen het ik en de ander. Tijdens de voltooiingsfase verfijnt je kind het taalgebruik. Hij leert lezen en schrijven, spelling en bijvoorbeeld vervoegingen van werkwoorden. Maar dat duurt nog even!
Wil je meer weten over communiceren met je baby? Luister dan naar de podcast over de taal van je baby door Petra Koolen, babycoach en expert in Dunstan babytaal.
Nog meer thema's
Humankind heeft zoveel ervaring met de verzorging van baby's, dat we hen om nog een aantal belangrijke thema's hebben gevraagd. Moet je jouw baby nu wel of niet laten huilen. Daar zijn de meningen over verdeeld. En wat doe je met het eerste hapje van je baby? En hoe gaat de emotionele ontwikkeling van je baby. Lees hier meer per thema.
Je baby wel op niet laten huilen?
Baby's kunnen veel huilen en dat slaat je moederhart aan, want je wilt het liefst dat het huilen stopt. Je probeert vast van alles, maar helaas lukt het niet om het huilen te stoppen. Er speelt van alles door je hoofd. Is het vermoeidheid? Is het honger? Wat kan je doen? En moet je dan wel je kindje laten huilen? In gesprek met Sandra Veenstra, regiopedagoog bij Humankind.
Het eerste hapje van je baby
De meeste moeders geven in de eerste maanden borstvoeding, maar na een paar maanden breekt de periode van het eerste hapje van je baby aan. Wordt het afbouwen van borst (fles)voeding of wordt het een combinatie van flesvoeding met vast voedsel. En hoeveel geduld moet ik hebben voordat mijn baby echt wat gaat eten. Best spannend deze overgang. Voedingsexpert Sharon Asscher weet er alles van.
Baby's emotionele ontwikkeling in het eerste jaar
Baby's groeien als kool. Niet alleen fysiek, maar ook sociaal en emotioneel. Wat gebeurt precies in welke fase? Voor je het weet reageert je baby op zijn of haar naam en zie je zelfs een grote glimlach als opa en oma binnenkomen.
Geniet van je baby, want voor dat je het weet zijn ze groot.