Een zomer met veel (zonnige) uitstapjes staat weer voor de deur. Of je nu naar het strand gaat, een dagje uit plant of gewoon samen in de tuin speelt: het is belangrijk om je kleintjes goed te beschermen tegen de zon. Met de juiste voorbereiding kan je zorgeloos genieten van al het moois dat de zomer te bieden heeft. Lees verder voor enkele praktische tips.

De kinderhuid is extra kwetsbaar

Voor iedereen is het niet goed om lang in de zon te zitten, maar voor kinderen geldt dit al helemaal. Hun huid is namelijk nog niet zo ver ontwikkeld en daarom een stuk gevoeliger voor verbranding. Het KWF adviseert zelfs om baby's tot 1 jaar helemaal uit de zon te houden.

Tip 1) Zoek de schaduw op

Probeer de zon op het heetste moment van de dag - tussen 12.00 en 15.00 - te vermijden.

Plan in deze uren een leuke binnenactiviteit of zoek zo veel mogelijk de schaduw op. Denk aan een gezellige picknick onder een boom, of een uitstapje naar een koele plek zoals een museum of een binnenspeeltuin. Zo vermijd je de sterkste zon en blijft iedereen lekker koel.

Tip 2) De juiste zonnebrand

Schaduw houdt helaas niet alle UV-straling tegen. Dus ook wanneer je veilig onder een parasol denkt te zitten is het belangrijk dat je zonnebrand gebruikt. Ga voor een beschermingsfactor van minstens SPF 30 en vermijd producten met parfum, want dit kan hun huid irriteren. Smeer je kind om de 2 uur in en altijd opnieuw na het zwemmen.

Op het strand of aan het zwembad weet iedereen wel dat je je goed moet insmeren, maar op andere momenten wordt dat nog weleens vergeten. Ook als je kind gaat fietsen, buitenspelen of sporten is het belangrijk om hun gevoelige huid te beschermen.

Vergeet op de eerste zomerdag niet te checken of je zonnebrand nog wel houdbaar is. Ongeopend zijn de meeste crèmes zo’n 2 jaar houdbaar, maar eenmaal geopend nog maar 12 maanden.

Tip 3) Kleren weren het best

Kleding biedt de beste bescherming tegen de zon. Kies voor lange mouwen en broekspijpen van luchtig materiaal, zodat er zo min mogelijk zon op de huid komt maar je kind wel lekker koel blijft.

Let op dat natte kleren minder goed beschermen tegen UV-straling. Voor tijdens het zwemmen kun je kiezen voor speciale UV-werende kleding. Deze kleding droogt vaak lekker snel en biedt optimale bescherming. Zo blijft je kind ook in het water veilig en comfortabel.

Tip 4) Zorg dat je kind goed meewerkt

Sta nou eens stil! Op het strand hoor je elke ouder dit wel een paar keer per dag zeggen. Je enthousiaste kind insmeren kan een hele opgave zijn. Gebruik de volgende tips om dit wat makkelijker voor elkaar te krijgen.

  • Zorg voor een routine: Als je het insmeren elke keer op een vast moment doet, dan wordt het een gewoonte en zal je kind (hopelijk) minder protesteren. Doe het bijvoorbeeld altijd na het ontbijt of vlak nadat je het strand op komt.
  • Maak er een spelletje van: Smeer elkaar in of laat je kind de stipjes zonnebrand met elkaar verbinden die jij zet. Zo maak jij het voor hen een stuk leuker.
  • Gebruik afleiding: Geef een speeltje of tekening waar ze mee bezig kunnen zijn tijdens het smeren. Zo wordt de aandacht er niet op gevestigd en is het makkelijker om ze rustig te houden.

Veilig de zomer in

Met de juiste bescherming houd je de gevoelige huid van je kind veilig tegen de zomerse zon. Vermijd de heetste uren van de dag en zorg voor voldoende zonnebrand en schaduw. Zo kunnen jullie met een gerust hart genieten van het heerlijke weer!