Voor velen de mooiste tijd van hun leven, als er een baby op komst is. Om de voorpret nog leuker te maken, vertellen we je in dit artikel hoe je de kamer van je kleine stap voor stap kunt inrichten. Zo ben je helemaal voorbereid op het verwelkomen van jouw baby.

1. Een moodboard maken

De eerste stap voor het inrichten van de babykamer is bedenken wat jij leuk vindt. Dit doe je door het maken van een moodboard en het enige dat je hiervoor nodig hebt is: een schaar, een prittstift, een groot vel karton, en een stapel tijdschriften en folders. Begin nu met het knippen en scheuren van dingen die je aanspreken. Dit kan van alles zijn, van een bepaalde stof, kleuren, tot een schattig wiegje of een trendy commode. 

Maak vervolgens een selectie van dingen die je kunt combineren tot een geheel en plak dit op het karton. Plaats de dingen die je het mooiste vind in het midden van jouw moodboard. Probeer een aantal dingen uit te kiezen die er echt uit springen of die in eenzelfde thema passen, denk aan een romantische babykamer of juist een jungle kinderkamer. Het moodboard wordt namelijk de leidraad voor het inrichten van de babykamer, waar je altijd op terug kunt vallen. 

2. Kleuren, muurverf en behang uitkiezen

In je moodboard zijn er waarschijnlijk een aantal kleuren die naar de voorgrond zijn gekomen. Je kunt dit als beginpunt gebruiken voor het maken van een simpel kleurenschema. Houd hierbij ook rekening met kleuren die al aanwezig zijn in de ruimte, bijvoorbeeld die van de vloer of kozijnen. 

Het is goed om minimaal één neutrale kleur uit te kiezen als basis voor de wanden en/of het plafond. Denk aan gebroken wit, lichtgrijs, enzovoort. Combineer dit met één of twee accentkleuren. Dit kan van alles zijn, zoals mintgroen en een iets donkerdere tint, of lichtblauw en koper. 

Het gebruiken van kleurstalen kan je hierbij helpen, maar je kunt de kleuren ook alvast testen op de muur. Schilder bijvoorbeeld proefvlakken naast elkaar in de verschillende kleuren, zodat je goed kunt beoordelen of het wel of niet is wat je in gedachten hebt. 

Uiteraard kun je ook voor muurverf kiezen in combinatie met behang. Vooral bij het inrichten van een kinderkamer kun je lekker gek doen en kiezen voor leuke patronen, een grote afbeelding of muurstickers. Dit laatste is erg leuk met een mooie tekst of de naam van je kleine, bijvoorbeeld boven de wieg. Echte creatievelingen kunnen ook zelf een muurschildering maken. 

3. De kamer indelen

Nu je weet wat er op de muren moet komen, is het tijd om na te denken over de indeling van de kamer. Waar komt het wiegje te staan? Waar zet je de commode of een kledingkast? Houd hierbij ook rekening met de kamer zelf en praktische zaken. Plaats het wiegje bijvoorbeeld niet te dicht bij het raam of de verwarming, zodat jouw kindje het niet te koud of te warm kan krijgen.

4. Meubeltjes en accessoires shoppen

Een van de leukste onderdelen is het shoppen van meubeltjes. De meeste babykamers hebben een: wiegje/ledikantje, een commode met aankleedkussen, een stoel om samen met de kleine in te kunnen zitten, een kledingkast, en een plankje of kapstokje om leuke spulletjes te tonen. 

Aan de hand van je moodboard is het makkelijker om keuzes te maken, omdat je al weet naar wat voor stijl je op zoek bent. Als je wat minder geld te besteden hebt kun je ook meubeltjes pimpen, zoals een oude schommelstoel bijvoorbeeld. 

Het uitzoeken van accessoires zorgt ervoor dat jouw nieuwe kamertje echt sfeer krijgt. Stoffen accessoires zoals een plaid, sierkussen of manden zorgen voor een warme en knusse sfeer. Dit geldt overigens ook voor de verlichting, waarbij dimbaar licht ontzettend handig kan zijn. Evenals een nachtlampje, als je wil spieken hoe je kleine aan het slapen is. 

5. Voeg een persoonlijke touch toe

Tenslotte kun je ervoor kiezen om nog een persoonlijke touch toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een muursticker met de naam van je kleine of een mooie quote die je vervolgens boven het wiegje plakt.

Je kunt ook iets laten bedrukken als de baby al geboren is. Denk aan een newborn foto van jouw kleine of van jullie als gezin. Dit is meteen een mooie herinnering voor later en het laat zien dat jouw kleine ontzettend welkom is.

6. Het perfecte cadeau voor de kleine

Bij de komst van een nieuw leven hoort natuurlijk ook het geven en ontvangen van cadeautjes. Het kiezen van het juiste cadeau kan soms best een uitdaging zijn, vooral als je iets wilt geven dat zowel functioneel als persoonlijk is. Behalve dit lijstje met baby cadeaus kun je ook uit de volgende thema’s voldoende inspiratie halen:

Klassieke cadeautjes: De eerste items waar je wellicht aan denkt zijn rompertjes, knuffeltjes, of babyslofjes. Deze zijn altijd een schot in de roos, omdat ze praktisch en tegelijkertijd schattig zijn. Kies voor zachte stoffen en neutrale kleuren als je het geslacht van de baby nog niet weet.

Persoonlijke cadeautjes: Niets is specialer dan een cadeau met een persoonlijk tintje. Denk aan een babydeken met de naam van de kleine erop geborduurd, een sierlijk juwelendoosje met een inscriptie, of een handgemaakt fotoalbum waarin de ouders de mooiste momenten van hun kindje kunnen vastleggen.

Educatieve cadeautjes: Een boekje voor de baby is niet alleen een leuk cadeau, maar stimuleert ook nog eens de ontwikkeling. Denk aan stoffen boekjes met verschillende texturen of een boekje met mooie afbeeldingen en een rustgevend verhaal voor het slapengaan.

Duurzame cadeautjes: Als je iets wilt geven dat langer meegaat dan de babyfase, kun je denken aan een houten speelgoedkist met de naam van de baby erop, of een duurzame knuffel gemaakt van biologische materialen.

Voor de ouders: Vergeet de kersverse ouders ook niet! Een cadeaubon voor een massage, een heerlijke verzorgingsset of een diner voor twee kan net dat beetje extra ontspanning en genot brengen in de drukke periode na de geboorte.

Als je de kamer van de kleine al hebt gezien, probeer dan je cadeau aan te passen aan het thema of de stijl van de kamer. Dit maakt het cadeau niet alleen functioneel, maar zorgt er ook voor dat het perfect past in de nieuwe omgeving van de baby.

Meer leuke tips voor jou en je gezin? Lees dan door in een van onze eerdere artikelen.