Ga je een babyshower organiseren voor een vriendin die binnenkort een kleintje verwacht? Super leuk! Een babyshower is dé perfecte manier om de aanstaande moeder te laten voelen dat ze geliefd is en om samen te vieren dat er binnenkort een kleintje op komst is.

Tips voor een geslaagde babyshower

Wij hebben wel wat tips en ideeën om een geslaagde babyshower te organiseren. Allereerst de timing: doe het bij voorkeur in de 6e of 7e maand van de zwangerschap. Dat is de periode waarin de zwangere nog aardig mobiel is, als het meezit niet teveel last heeft van haar snel groeiende buik, en meer energie heeft dan wanneer de bevalling er bijna aankomt.

Gastenlijst en uitnodigingen

Je begint natuurlijk met een gastenlijst en uitnodigingen. Vraag aan de aanstaande moeder wie ze graag op haar babyshower zou willen hebben en zorg ervoor dat je alle nodige contactgegevens verzamelt. Vervolgens ga je de uitnodigingen versturen: per post of digitaal, bijvoorbeeld via WhatsApp of e-mail. Zorg ervoor dat je in de uitnodiging duidelijk aangeeft wanneer de babyshower gaat plaatsvinden, waar het is en wat er van de gasten verwacht wordt.

Locatie en decoratie

Een babyshower kan op verschillende locaties plaatsvinden. Het kan thuis, in een gehuurde ruimte of zelfs in een restaurant. Kies een locatie die past bij de aanstaande moeder en de sfeer die je wilt creëren. Ook de decoratie is belangrijk, die mag bij een babyshower best een beetje over-the-top. Ballonnen, slingers en andere decoratieve items in de favoriete kleuren van de aanstaande moeder of in het thema van de babykamer... zo heerlijk!

Activiteiten tijdens de babyshower

Tijdens een babyshower is het leuk om activiteiten te organiseren die passen bij het thema van de babyshower. Denk bijvoorbeeld aan het versieren van rompertjes met textielstiften, het raden van de naam of het gewicht van de baby, of het maken van een wensboom waar gasten een wens voor de baby of de aanstaande ouders in kunnen hangen.

Kraammarkt & cadeautjes

Je kunt het ook grootser aanpakken en een kraammarkt organiseren waar de gasten zelfgemaakte of gekochte cadeautjes kunnen kopen en/of verkopen. Een babyshower is natuurlijk niet compleet zonder cadeautjes voor de aanstaande moeder en de baby. Zorg ervoor dat de gasten weten wat ze kunnen verwachten, bijvoorbeeld door een cadeaulijst op te stellen of door een cadeau-inpaktafel te maken. Een wipstoeltje is een populair cadeau om te geven!

Luiertaart of kraammand

Je kunt de cadeautjes ook thematisch maken, bijvoorbeeld door een luiertaart te maken of door een mand met verzorgingsproducten samen te stellen. Vergeet ook niet om een cadeau voor de aanstaande vader te regelen, zoals een boek over het vaderschap of een gepersonaliseerde mok.

Hapjes en drankjes 

Bij een babyshower horen uiteraard ook lekkere hapjes en drankjes. Maak bijvoorbeeld een schaal met fruit, groenten en dipsausjes, lekker gezond. En sapjes! Maar ongezonde hapjes mogen natuurlijk ook: een lekkere taart - het liefst in babythema, misschien met een afbeelding en/of tekst - mag eigenlijk niet ontbreken op een feestje, toch? Of cupcakes, quiches... hmmm! Een slim plan is om alle gasten te vragen lekkers mee te nemen, dan zijn de hapjes zó geregeld.

Alcohol op een babyshower?

Of je alcohol laat drinken op de babyshower... daar kun je over discussieren. Aan de ene kant: de mom-to-be mag geen alcohol, dus waarom zou je het niet lekker alcoholvrij maken? Aan de andere kant... als zij er geen problemen mee heeft en haar vriendinnen een feestje met drank gunt, waarom dan niet?

Bedankjes als afsluiter

Het is superleuk om de gasten van de babyshower bij het afscheid een leuk aandenken mee te geven of na afloop toe te sturen. Iets met een goodiebag of een leuke foto van de middag bijvoorbeeld?