Een eigen kinderopvang runnen is geen gemakkelijke opgave en in dit artikel bekijken we de praktische zaken die hierbij komen kijken. Denk aan het genereren van naamsbekendheid en het maken van promotie.
Een logo en huisstijl
Iets dat onmisbaar is voor een eigen kinderopvang, is een eigen logo en huisstijl. Dit moet aansluiten bij de boodschap die je wil uitdragen en het liefst ook herkenbaar zijn voor de kinderen zelf. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van symbolen, denk aan een regenboog voor inclusiviteit of een zonnetje voor het maken van plezier. Je kunt ook een element uit de omgeving gebruiken, zoals het bos, het strand of een ander herkenningspunt.
Promotiemateriaal
Na het bedenken van een logo en huisstijl, is het tijd voor de branding en het promoten van de opvang. Dit kun je doen door flyers te laten drukken en deze uit te delen aan (toekomstige) ouders. Of door ze weg te leggen bij plaatselijke winkels, in het gemeentehuis en de bibliotheek. Aangezien het om een kinderopvang gaat, kun je ook voor een extra creatieve aanpak gaan en bijvoorbeeld eigen stickers laten maken. Leuk voor het promoten van de kinderopvang, maar ook om aan de kids mee te geven. Zij kunnen deze bijvoorbeeld plakken op hun kinderopvang-schriftje of een werkje dat ze hebben gemaakt.
Herkenbaarheid
Om zowel de kinderopvang zelf als het fysieke gebouw herkenbaar te maken, kun je ook dit op verschillende manieren onder de aandacht brengen. Handig voor de kinderen zelf, zodat ze hun opvang makkelijk kunnen herkennen, maar ook voor voorbijgangers die nog op zoek zijn naar een kinderopvang. Je kunt het gebouw op diverse manieren verfraaien, denk aan een vlag, raamstickers, een muurschildering, uithangbord en dergelijke. Zorg dat de gevel voorzien is van de naam en het logo zelf, maar ook van de belangrijkste informatie. Denk aan een manier om contact op te nemen en de openingstijden.
De indeling
Iets dat ontzettend belangrijk is bij het runnen van een kinderopvang, is de indeling van de ruimte. Zo moeten er bijvoorbeeld voldoende toiletten zijn, die passen bij de leeftijd van de kinderen en deze moeten tevens op een makkelijke locatie worden geplaatst. Ook moet er gelegenheid zijn om de handjes te wassen, jassen op te hangen en uiteraard speelgelegenheid binnen en buiten. Bij al deze elementen moet de veiligheid van de kinderen mee worden genomen, zodat het aantal ongelukken zo min mogelijk is. Waarmee we bij een laatste punt zijn beland.
Veiligheid
De veiligheid van de kinderen staat bovenaan en het is dan ook onmogelijk om dit onderdeel te behandelen in één artikel. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van brandveilige materialen, het bewerkstelligen van een nooduitgang, een veilig hek zodat kinderen niet de straat op kunnen rennen en het tegenhouden van onbevoegde personen. Evenals het gebruiken van veilige speeltoestellen, commodes en het nemen van andere veiligheidsmaatregelen.
Gelukkig zijn er voor dit onderdeel duidelijke handvaten en controles, zodat het zeker is dat alle wettelijke eisen omtrent de veiligheid in orde zijn. Daarnaast dient je opvang een goed pedagogisch beleid te hebben, zodat de kinderen zich kunnen vermaken en kunnen leren in een veilige en vertrouwde omgeving.