Van dansen word je blij!

Houdt jouw peuter of kleuter van bewegen? Vind je het zelf heerlijk om verhalen voor te lezen aan jouw kleine meid of vent? Hoe gaaf zou het dan zijn om deze twee te kunnen combineren? Mijn naam is Astrid Spit, moeder van drie kinderen en dansdocent.

Kinderen en beweging

Inmiddels weten we bijna allemaal wel dat voldoende beweging bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Jonge kinderen houden van nature van veel bewegen en uit ervaring weet ik dat de meeste jonge kinderen niet lang kunnen stilzitten. In ons huidige schoolsysteem wordt dit echter nog wel veel van hen gevraagd. Zelf ben ik een groot voorstander van bewegend leren. Door leerstof om te zetten in beweging, leert het kind met zijn of haar hele lijf, de leerstof blijft beter hangen en heel belangrijk, het kind heeft plezier. Een positief bijkomend effect is dat kinderen nadien geconcentreerder zijn in de klas.

Peuterpassie

Taal- en rekendansdocent

Tijdens mijn danslessen kwam ik erachter hoe snel kinderen kunnen leren en onthouden. Mede hierdoor ben ik mij steeds verder gaan verdiepen in het bewegend leren, waaronder de cursus taal- en rekendansdocent van Studio Swing. Tegenwoordig geef ik naast de reguliere danslessen met veel plezier taaldans® en rekendans® op diverse basisscholen. Tijdens deze lessen worden taal- en rekendoelen omgezet in beweging en werken we aan de actieve en passieve woordenschat. Daarnaast maken de kinderen op een laagdrempelige en speelse manier kennis met muziek, klank, rijm en ritme.

Prentenboeken

Tijdens mijn danslessen maak ik dankbaar gebruik van prentenboeken. De verhalen zet ik om in beweging. Ik snap dat niet iedereen het even leuk en makkelijk vindt om beweging in te zetten tijdens het voorlezen. Daarom wilde ik graag een prentenboek maken voor (gast)ouders, pedagogische medewerkers, leerkrachten en iedereen die het jonge kind een warm hart toedraagt, waarbij voorlezen en bewegen samen gaat. Dit is gelukt met Lila gaat dansen!

Lila gaat dansen

Het verhaal gaat over een danshartje met een toverhuidje. Lila gaat voor het eerst naar dansles en neemt de kinderen mee op haar avontuur. Het boek is geschreven in rijmvorm, zodat de kinderen al snel gezellig kunnen ‘meelezen’. Onderaan de tekst staat een kleine (beweeg) opdracht. Dit zorgt ervoor dat de kinderen betrokken blijven en actief kunnen meedoen. Bewust is gekozen voor eenvoudige illustraties. De illustraties spreken tot de verbeelding en zelfs de allerjongste kinderen kunnen al snel hun eigen Lila maken, dit vinden ze heerlijk en maakt ze trots.

Toverhuidje

Daarnaast heeft Lila een toverhuidje. Is ze bang, boos of verdrietig dan verandert ze van kleur. Maar dit gebeurt niet veel, want meestal is Lila blij en dan is ze geel. Doordat Lila af en toe verandert van kleur kun je makkelijk met jouw kindje over emoties praten. Verander jij ook wel eens van kleur? Als je verlegen bent bijvoorbeeld of als je heel boos bent?

Het leuke van het boek is dat je zelf beslist hoeveel beweging je toe wil voegen. Lees je het boek vlak voor het slapengaan, dan kun je zelfs bijna alle beweegopdrachten weglaten. Lees je het boek voor tijdens de gymles dan laat je de kinderen zelf extra beweegopdrachten bedenken. Het boek leent zich hier perfect voor.

Exclusief bij Go-Kids: digitale dansles cadeau!

Wil jij dit boekje in de klas of thuis? Dan kun je deze via Go-Kids bestellen! Je vindt het boekje in de webshop!

Iedereen die via Go-Kids bestelt krijgt een digitale dansles toegestuurd, op basis van het boekje. Heb je het boekje voorgelezen?

Dan kunnen de kinderen thuis of in de klas voor de tv met Lila meedansen! 

Naar shop 

Ik wens jullie heel veel lees, leer en beweeg plezier!