Zo leuk: mijn oudste nichtje is zwanger! Ze is nu 27 jaar en is het eerste kleinkind van mijn ouders dat een baby krijgt. Het eerste achterkleinkind voor mijn pa en ma, hoe geweldig is dat? En mijn zus wordt dus oma!

Heerlijk weer een babietje vasthouden

En ik moet zeggen: ik vind het zelf ook helemaal super. Met mijn kinderen van net 16 en bijna 18 jaar ben ik al heel lang uit de wereld van de baby’s en zwangere vriendinnen. Gelukkig dat Nadine – jarenlang mijn collega bij Go-Kids – vorig jaar voor het eerst moeder werd, zo heerlijk om weer een babietje vast te houden! Die zalige Zwitsal geur bij het knuffelen... ik verlang best een beetje terug naar die babytijd van m'n boys.

Babykleertjes kopen

Nu is dan mijn lieve petekind aan de beurt en krijg ik mijn eerste achternichtje of -neefje. Het duurt nog een tijdje maar ik kijk er al helemaal naar uit. Toen we vorige week bij haar op bezoek gingen kon ik het natuurlijk niet laten om iets van babykleertjes te kopen. Neutraal nog, want we weten nog niet of de baby een jongetje of een meisje is.

Zal vast een dochter worden

Ik kan me bijna niet voorstellen dat het een jongen wordt. Mijn zus heeft namelijk drie dochters, het is zo’n meidengezin daar. Zelf heb ik dan juist weer twee jongens, grappig is dat. Bij ons draaide alles om LEGO®, bij mijn zus om Barbies.

Meisje was wel leuk geweest

Soms vind ik het weleens jammer dat ik geen meisje heb gekregen. Nu mijn jongste zoon een vriendin heeft merk ik hoe gezellig het is om een meid over de vloer te hebben. En het winkelen... toen de kids kleiner waren was ik natuurlijk veroordeeld tot de jongensafdeling in kledingzaken. Dan kon ik echt weleens verlekkerd kijken naar al die leuke meisjes kleding. De afdeling voor meiden leek altijd veel uitgebreider dan die voor de jongens, of verbeeldde ik me dat nou maar?

Echte boysmom

Tegelijk ben ik ook altijd wel weer een echte ‘boysmom’ geweest. Houd mezelf niet zo bezig met kleding enzo, dus grote kans dat een dochter van mij ook doorlopend in spijkerbroekjes en t-shirts had gelopen. Niet in die schattige jurkjes en rokjes die ik dan in die winkel zag hangen, waarvan ik dacht dat ik een dochter ermee zou aankleden.

Vier gezinnen met kinderen van één geslacht

Het blijft mij intrigeren dat ik twee jongens heb gekregen en mijn zus drie meiden. Haar man komt uit een gezin met vier jongens, wij waren thuis met twee dochters. Is dat genetisch te verklaren? Waar komt het vandaan dat deze vier gezinnen alleen kinderen van één geslacht hebben?

Kun je het geslacht van je baby beïnvloeden?

Ik duik er even in, want mijn schooltijd met biologieles is al heel lang geleden. Op de website van UMC Utrecht lees ik in het artikel ‘Kun je het geslacht van je baby beïnvloeden?’:

“Het hangt af van welke mannelijke zaadcel de vrouwelijke eicel bevrucht. De zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom. Dat chromosoom bepaalt het geslacht van het kind. De vrouw kan in de eicel alleen een X-chromosoom kwijt, omdat vrouwen alleen maar X-chromosomen hebben. Afhankelijk van welke zaadcel de eicel bevrucht, wordt het dus een jongen (XY) of een meisje (XX).”

Helder, puur toeval dus. Er staat nog wel iets in over dat Y-zaadjes sneller zwemmen, maar ook eerder afsterven. Dus uiteindelijk is het een 50/50 – of eigenlijk 51/49 – kans op een jongen of een meisje. Kop of munt, bij elke zwangerschap weer. Dus kun je net zo makkelijk vier jongens krijgen als elke andere verdeling.

Vol spanning afwachten

Kortom: er is geen enkele reden om aan te nemen dat mijn nichtje een dochter krijgt. Zou wel leuk zijn, want dan kan ik eindelijk eens meisjes kleertjes kopen. We gaan het vol spanning afwachten!

Anneke Ranzato
Go-Kids