Het is lente en dan start het groei en bloei seizoen. Je kunt gezellig samen met je kind(eren) gaan tuinieren of moestuintjes kweken. Supermarkten spelen hier handig op in en hebben geregeld een leuke spaaractie met moestuintjes. Zo ook nu de bloementuintjes van Albert Heijn.  Kinderen vinden het altijd leuk om via een supermarkt te sparen en deze spaaractie heeft ook nog een educatief aspect. En als je zelf ook van tuinieren houdt, is het helemaal leuk om samen het groeiproces van de moestuinplantjes en bloemen te volgen. 

Wil je nog een stapje verder gaan en bij je kind wat groene vingers kweken,  bekijk dan onze 9 tips voor samen (moes)tuinieren.

AH bloementuintje actie

Je kunt tot en met 18 april bloementuintjes sparen. Bloemen, planten en insecten zijn echte samenwerkers. Dit jaar hebben ze 8 verschillende soorten Bloementuintjes. Door veel verschillende bloemen te planten help jij de insecten aan lekker nectar en stuifmeel. En dat is belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Door een bloementuintje te verzorgen komen kinderen tegelijkertijd te weten hoe de natuur met elkaar samenwerkt. Je ontvangt ze gratis bij € 15,- aan boodschappen.

Bloempotten en bakken

Als je een tuin hebt, dan kun je een stukje van de tuin inrichten voor jullie eigen moestuintje. Denk ook aan leuke bloembollen of vlinderplanten. Deze zijn ook erg leuk voor kinderen. Heb je geen tuin of weinig ruimte? Kweek dan je moestuin plantjes in potten en bakken.  Je hebt natuurlijk allerlei soorten potten en bakken, maar vaak vinden kids een pot in een leuk kleurtje het mooist. Zorg wel voor goede potgrond en je basis is gelegd om een moestuintje te gaan starten.

Potten & bakken =>

Kweekkasje en starterset

Hoe begin je met een moes- en of kruidentuintje? Wat heb je allemaal nodig? Een kweekkasje voor in de vensterbank kan wel handig zijn. Kweek je eigen groenten zoals tomaat, wortel, paprika en komkommers met je eigen groenten starterset. 

Kweekkasjes =>

moestuinieren met kinderen

Moestuinieren met kinderen

Wil je nog meer weten over moestuinieren met kinderen? Er is nl. een leuke website Moestuinieren met kinderen. Op deze site vind je een online cursus  met wekelijkse lessen. Je komt alles te weten over o.a.  composteren, bemesten en bodembewerking. De online cursus volg je in je eigen tijd en tempo. Je kunt kiezen uit een jaarlidmaatschap, seizoenscurus, maar per maand is ook een optie.  De cursus biedt ook recepten, natuurweetjes en kinderactiviteiten. Samen gezellig aan de slag in de tuin. 

Moestuinieren met kinderen =>

Kinderoverall

Gaan jullie er helemaal vol voor en heb je zelf ook een moestuin, dan is een overall voor je kind wel erg handig. Zo'n overall is natuurlijk super stoer en bijkomend voordeel is natuurlijk dat je kind lekker mag smeren, want zijn of haar gewone kleding wordt nu niet meer vies. 

Er zijn al overalls voor de allerkleinsten en hoe schattig staat het wel niet, een overall in een kek kleurtje?

Overalls voor kids =>

Kruiwagen voor kids

Heb je de ruimte om je huis en kun je samen gezellig tuinieren, dan mag een kruiwagen voor je kind niet ontbreken. Samen planten verslepen in de kruiwagen of potgrond verplaatsen. Een gewone kruiwagen is vaak veel te zwaar en te groot en dan bieden een kruiwagen voor kids uitkomst. Vooral je peuter of kleuter wil je graag helpen in de tuin. En speciaal voor de kleintjes zijn er leuke kruiwagens. Ze zijn er allerlei soorten, volledig kunsttof en metaal met kunststof. 

Kruiwagens =>

Vlinderbloemen & bloembollen

Hoe leuk is het om de natuur een beetje te helpen door bloemen te kweken die vooral vlinders (en bijen) aantrekken. Vaak zijn  het ook nog mooie en kleurrijke bloemen, die juist kinderen aanspreken. Samen eerst  een vlindermix zaaien  en wachten totdat de bloemen gaan bloeien en daarna de mooie vlinders  in de tuin spotten. Ook bloembollen zijn super leuk voor kinderen. En er zijn veel meer bloembollen dan alleen de wel bekende narcissen, tulpen en sneeuwklokjes. Er zijn ook genoeg zomer bloembollen.  Je kind stopt een bol in de grond en in de zomer komt hier een mooie bloem uit. De meest bekende en helemaal hippe zomer bloembollen zijn de Dahlia's en Gladiolen, maar er is ontzettend veel keuze.

Bloembollen => 

Tuinboeken voor kids

Heeft je kind de smaak te pakken met tuinieren, dan zijn er allerlei tuinboeken voor kinderen. Er zijn ook moestuin boeken voor kinderen zoals Het grote makkelijke moestuin kinderboek  of Jelle's tuinschrift en zaaikalender.  Beide boeken zijn leuk voor kids vanaf 8 jaar. Er is zelfs een Donald Duck tuinboek.

Tuinboeken =>

kinder tuinhandschoenen

Gieters, tuinhandschoentjes & tuingereedschap

Een goede schep of tuinharkje mag natuurlijk niet ontbreken, want goed gereedschap scheelt het halve werk. Kinderen vinden het leuk om de plantjes water te geven, dus een mooi gietertje is een must in de tuin. Ook bezempje om blaadjes en zand op te vegen is wel zo handig. En wil je kind geen vieze handjes,  dan mogen tuinhandschoenen ook niet ontbreken. Zo zijn er tuinhandschoenen met insecten, bloemetjes of lieveheersbeestjes.

Tuingereedschap voor kids =>

Heel veel plezier in de tuin of op het balkon!