Reis mee, door je lunchtrommel

Gastblog door: Maureen Eissing

Ja het is weer zover van twee tot en met 13 oktober vieren wij de kinderboekenweek. Een week die ik, toen ik nog in de kinderopvang werkte, altijd met open armen ontving en nu nog steeds. Zelf ben ik dol op boeken en gelukkig heeft mijn dochter deze voorliefde voor lezen geërfd. Onze zoon daarentegen vindt lezen minder leuk, maar daar hebben we wat op gevonden. De stripboeken. Leesmeters maken is zo belangrijk dat we het los hebben gelaten dat hij boeken moet lezen, als hij maar leest.  In ons huis vind je dan ook heel veel boeken.  Vooral toen de tweeling nog klein was lazen wij heel veel voor, nu nog steeds, maar vaak wisselen we af om en om een bladzijde of we maken er een spelletje van met een dobbelsteen. Elk getal staat dan voor een opdracht. Zo kan het dan maar zo voorkomen dat één van de twee op één been een boek staat voor te lezen, of dat we om en om een woord moeten lezen. Alles om maar te bevorderen dat de kinderen blijven lezen. Het thema dit jaar van de kinderboekenweek is Reis mee. En hoe kan dat beter dan door je lunchtrommel.

André het astronautje

Het prentenboek die dit jaar centraal staat is een boek van Andre Kuipers. En hoe kan het ook anders dan dat het over Andre het astronautje gaat. Hoe leuk is het om dan ook een echte ruimtelunch mee te geven naar school of zoals ik gedaan heb op een plank serveren. Bij www.bentofabriek.nl komen deze leuke prikkers en lunchpunch vandaan. De lunchpunch is een boterhamuitsteker en deze twee zitten samen in een pakket. Je maakt heel gemakkelijk een ruimteschip en aliens. De aliens kregen hun rode kleur door de rode pestokaas. En het ruimteschip heb ik belegd met casselerrib. De stralen van het ruimteschip zijn paprikareepjes. Verder heb ik de plank belegt met meloenbolletjes, een half eitje, walnootjes, snoeptomaatjes en bramen. Ook mag een eiermuffin met spinazie niet ontbreken. Zo makkelijk als je je kinderen wat extra groente wil laten eten. Kluts zes eieren met groente naar keuze en een klein beetje geraspte kaas in een maatbeker. Vul de muffinvormpjes nu voor ¾ en zet ze voor ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden. Ze zijn warm heerlijk, maar koud in de lunchtrommel zijn ze ook onmeunig lekker. In mijn vorige herfstblog las je al over de rundergehaktballetjes die ik maakte en waarvan er een voorraadje in de vriezer zit. Ideaal want die kwamen voor deze lunch goed van pas. En zo heb je een heerlijke gezonde lunch tijdens de kinderboekenweek.

 

Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen……

Als we aan reizen denken is mijn eerste gedachte verkeer. Per toeval kwam ik in de lidl deze super toffe pasta tegen. Helemaal in het teken van de kinderboekenweek. Zouden ze het erom gedaan hebben? Dat het witte pasta is mag de pret voor deze keer niet drukken, maar hoe gaaf is het om auto’s, vliegtuigen en treinen in je Yumbox te hebben. Ik doe er stukjes paprika en komkommer door. In het middelste vakjes wat geraspte kaas zodat ze dat later over de pasta kan strooien. In een kwart appel steek ik twee halve cocktailprikkertjes. Ik snij twee druiven doormidden die fungeren als wielen. Een vlag erin en je appelauto is af. En het laatste vakje in een groentebommetje. Groene stukjes komkommer, oranje wortel en rode paprika. De kleuren van een stoplicht. Bovenop heb ik een stoplicht gemaakt van een uitgeholde komkommer (bleekselderij kan ook, maar daar zijn ze hier geen fan van) wat roomkaas erin en met een ronde uitsteker heb ik uit paprika de stoplichtkleuren gestoken.  En alle vakjes zijn gevuld voor een heerlijke verkeerslunch.

Ik wens jullie een fantastische kinderboekenweek. Vol met heel veel voorlees quality-time en heel veel leesmeters.

Wil je meer lucnhtrommel inspiratie? Volg Maureen dan via instagram.