Herfstvakantie in en rondom het huis

Nu de coronamaatregelen weer zijn verscherpt is de kans groot dat je deze herfstvakantie veel in en rondom het huis bent met de kinderen. Maar niet getreurd, ook daar is heel veel leuks te beleven! Wij hebben een paar tips voor thuis:

Ga de tuin in met de kinderen

Heb je een tuin? Dat is zeker fijn in deze tijd! Nu de bladeren van de bomen vallen kan je samen met de kinderen aan de slag. Bladeren bij elkaar vegen, snoeien of spullen zoeken voor een mooie herfsttafel, kinderen vinden het vaak erg leuk om te doen. En als de tuin weer helemaal aan kant is ga je binnen lekker warme chocolademelk drinken. Heel gezellig en je bent toch lekker buiten geweest.

Maak een thuisbioscoop

Nu het buiten kouder wordt is het ook wel lekker om binnen te zijn. Met de vele streamingsdiensten als Netflix, Videoland en Disney+ is er altijd wel een leuke film om te kijken. En misschien heb je nog wel een hele stapel DVD's liggen met leuke kinderfilms. Doe lekker de gordijnen dicht, pak heel veel dekens (en misschien wel een matras), trek je makkelijke kleren aan, zet lekker drinken klaar, maak een grote bak popcorn en je bent klaar voor je eigen thuisbioscoop! Heb je een spelcomputer? Samen spelletjes spelen is natuurlijk ook heel gezellig! 

Spelletjes doen met de kinderen

Spelletjes doen vinden kinderen vaak erg leuk. En er zijn zoveel spellen te krijgen dat het eigenlijk nooit kan vervelen. Zo zijn er eindeloos veel kaartspellen voor kinderen zoals Uno en Skipbo. Maar ook memory en bordspellen als Mens Erger Je Niet zijn doen het altijd goed. Het is ook leuk om samen te gaan puzzelen. Puzzels met veel stukjes zijn voor een jong kind alleen nog wat moeilijk maar als papa en mama helpen dan is het natuurlijk heel leuk. En als de kinderen in bed liggen kan je zelf verder gaan met de puzzel ;-).

Samen met de kinderen koken en bakken

Het is heel leuk om samen met de kinderen lekker een taart te bakken of cupcakes te versieren met heel slagroom en gekleurde versiering. Wat ook leuk is, is het maken van een echte high tea! Maar je kan ook echt gaan koken met de kinderen. Veel kinderen zeggen al snel dat ze iets niet lusten maar door samen te koken kan je ze er goed bij betrekken en af en toe wat laten proeven. En wat zullen ze trots zijn op wat ze zelf gemaakt hebben. Dan nemen ze er ook vast wel een hapje van. Samen pannenkoeken bakken kan natuurlijk ook. Die gaan er altijd in! Ben je op zoek naar wat inspiratie? Er zijn heel veel kookboeken voor kinderen te koop. Wil je wat lekkers maken in het Halloween thema dan hebben we nog een leuke tip!

Knutselen met spullen uit het bos of de tuin

De herfst is het jaargetijde dat kinderen wandelen in het bos erg leuk vinden. Er is zoveel te vinden! De bladeren kleuren mooi rood en overal liggen eikels en kastanjes. Daar kan je van alles mee maken. Wij hebben sinds kort een bloemenpers in huis. Daar liggen nu allemaal mooie bladeren in te drogen. Als ze gedroogd zijn gaan we ze lamineren. Zo krijg je prachtige schilderijen!  Mijn collega van Go-Kids Utrecht & Amersfoort heeft ook nog een leuke tip. Zij is aan de slag gegaan met kastanjes en strijkkralen heeft zo een kleurig spinnenweb en een prachtige spin gemaakt. Pinterest staat helemaal vol met leuke ideeën!

Ruim de kamers op met de kinderen

Je zou denken, wat een gekke tip maar door het opruimen van de kamers herontdekken kinderen hun speelgoed. Kinderen hebben vaak zoveel speelgoed dat ze soms vergeten wat ze hebben. Door het opruimen zien ze weer wat ze hebben en kunnen ze daar weer uren mee spelen. En bijkomend voordeel is natuurlijk dat de kamers weer (voor even) zijn opgeruimd. 

Creatief aan de slag met kinderen

Tekenen, kleuren, schilderen, kleien of knutselen. Er is zoveel te doen! In schoolweken heb ik niet altijd zin om alles van stal te halen voor een uurtje of twee, zeker bij activiteiten die nogal wat opruim- en schoonmaakwerk met zich meebrengen maar als je toch de hele dag de tijd hebt is dat minder erg. Jonge kinderen kunnen zich vaak heel goed vermaken met gewone klei maar ook voor oudere kinderen is het leuk om met bijvoorbeeld fimo klei of foam klei aan de slag te gaan. Verder zijn de mogelijkheden op creatief vlak natuurlijk eindeloos. Op internet is van alles te vinden en er zijn ook leuke knutselboeken voor kinderen waar heel veel tips in staan. Je kan ook iets gaan maken in een thema. Halloween komt er bijvoorbeeld aan. Op Pinterest zijn veel leuke tips te vinden. 

Maak je eigen vogelvoer

In de herfst en de winter kunnen vogels wel wat extra voer gebruiken. En wat is er dan leuker om het zelf te maken. Natuurmonumenten heeft leuke tips voor het maken van vetbollen. Ook op deze website staan leuke tips. 

Lekker tutten met de kinderen

Meiden (of jongens) in huis die van tutten houden? Hou een beautydagje met een modeshow. Denk hierbij aan haren vlechten, nagels knippen/vijlen/lakken, een gezichtsmasker en lekker in bad met heel veel badschuim. En een beetje make-up om het af te maken. Daarna trekken de kinderen hun mooiste kleren aan en houden ze een echte modeshow in de woonkamer met papa en mama als publiek. Extra leuk is het om daar dan mooie foto's van te maken! 

Foto's van vroeger bekijken

In de kast hier staan heel veel fotoboeken.  Vooral van de tijd voordat de kinderen er waren. Door samen foto's te kijken kan je vertellen over vroeger en zullen de kinderen van alles gaan vragen. Ook digitaal foto's kijken is erg leuk. Kinderen vinden het heel interessant om foto's en filmpjes te kijken van de tijd dat ze heel klein waren. Tegenwoordig kan je de laptop vaak koppelen aan de tv. Dan is het helemaal leuk kijken met het hele gezin. En misschien raak je zelf wel geïnspireerd om eindelijk eens aan die fotoboeken te beginnen...

Eten bestellen

Nu de horeca dicht is kan je helaas even niet naar dat leuke familierestaurant of die leuke lunchroom met lekkere broodjes en taartjes. Maar bij heel veel horecagelegenheden is het wel mogelijk om af te halen. Op deze manier steun je ook de horeca en komen ze hopelijk deze moeilijke tijd door. Dus maak gewoon van je eigen huis een restaurant. Dek de tafel mooi, geef iedereen lekker drinken (fristi bij het eten is vast een echte traktatie) en geniet thuis van lekker lokaal eten. Bijkomend voordeel is dat als de kinderen hun eten op hebben ze genoeg hebben om mee te spelen of een filmpje kunnen gaan kijken zodat je zelf nog wat langer kan tafelen. Er zijn ook veel restaurants, lunchrooms en winkels die lekkere high tea's maken die je af kan halen. Dat is voor kinderen vaak ook een echt traktatie! 

Ook leuk!

Anders dan in het voorjaar is het nu nog wel mogelijk om erop uit te gaan. Zo zijn bioscopen nog open en worden er ook nog wel activiteiten voor kinderen georganiseerd op verschillende plekken. In de agenda staan dus nog leuke tips! 

Wandelen in het bos kan natuurlijk ook altijd! In deze blog vind je veel leuke wandelbestemmingen die geschikt zijn voor kinderen. Let wel op, deze blog is geschreven voordat het coronavirus de kop op stak. Het is dus mogelijk dat locaties niet open zijn. De horeca is natuurlijk op dit moment overal gesloten. Soms is het wel mogelijk om iets af te halen. Check van te voren dus even wat te mogelijkheden zijn!