Leuke musea voor kinderen

In de regio zijn heel veel leuke musea te vinden. Veel van deze musea zijn zeker de moeite waard om te bezoeken met kinderen. Een paar tips!

GeoFort

GeoFort is een science museum waar alles om de aarde draait. Het museum ligt op een oud forteiland. Ga binnen én buiten het experiment aan: ontdek de donkere ondergrondse tunnels, vind de weg in het doolhof en daal met een lift 6.000 kilometer diep in de aarde. Krijg een rode kop van het klimmen in de Vleermuisspeurtuin. Ga dan aan de slag met het digitaal opsporen van wietplantages vanuit de lucht, of probeer een toren te bouwen in aardbevingsgebied. Zoek met kaarten de weg in de virtuele Minecraft wereld en laat een vulkaan uitbarsten in de virtuele zandbak! 

Kijk & Luistermuseum

Muziek, dáár draait het in de eerste plaats om in het Kijk & Luistermuseum. Je kunt er zien en horen hoe mensen vroeger, toen er nog geen radio of grammofoon was, en streaming zéker nog niet bestond, muziek konden laten spelen. Thuis, op straat, in het café of in de danszaal. Daarvoor hadden ze mechanische muziekinstrumenten. Die speelden zelf muziek, bijvoorbeeld nadat ze werden opgewonden met een veer. Maar de aandrijving kan ook gebeuren door gewichten, spierkracht of een elektromotor. In het museum is verder veel te zien over de streekhistorie van de Gelderse Vallei, een boerendeel, een schoolklasje en een oud kruidenierswinkeltje.

Marechausseemuseum

In een prachtig gebouw, midden in het mooie stadje Buren in de Betuwe, vind je het Marechausseemuseum. In dit museum kom je alles te weten over de Marechaussee. De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussees in 1814 tot het Wapen der Koninklijke Marechaussee van vandaag. Van de Marechaussees te voet en te paard uit de Napoleontische tijd tot de uiterst moderne Marechaussee van nu. Beleef de wereld van de oudste politieorganisatie van Nederland. Leer de taken kennen van de Koninklijke Marechaussee: bewaken & beveiligen, grenspolitie en militaire politie & internationale taken. Zie kogelinslagen in een gepantserde autodeur, ervaar de robuustheid van een gepantserd rupsvoertuig of maak een stoere foto zittend op een motor in marechausseekleding. Het museum heeft meerdere voertuigen en motoren waar je als bezoeker op of in mag zitten! 

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een leuke en mooie plek om met kinderen te bezoeken. Een imposant kasteel waar echte ridders en jonkvrouwen hebben gewoond spreekt tot de verbeelding van veel kinderen. Kom je naar Kasteel Doorwerth, dan is er in de speurtochten genoeg avontuur te vinden. Jan Vinken is opgesloten in het kasteel omdat hij het tafelzilver heeft gestolen. Volg het spoor van het bestek en vind het tafelzilver. Voor de allerkleinsten is er een plaatjeszoektocht ‘Ik zie, Ik zie’. Of kom van alles te weten over het leven op een kasteel en doe de ‘Ontdekkingsspeurtocht’. De speurtochten zijn te koop in de museumwinkel. 

Het Elisabeth Weeshuis Museum

In de binnenstad van Culemborg staat het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland. In totaal groeiden meer dan 700 kinderen op dit weeshuis. Dit weeshuis is nu een museum en je komt er alles te weten over het leven van de kinderen in het weeshuis. Hoe was het leven in het weeshuis? Was het erg streng en liefdeloos? Of had het leven er ook zonnige kanten? Voor kinderen is er in dit museum van alles te ontdekken en te doen. Verkleed je als weeskind, speel het kinderrechtenspel of volg de speciale familieroute. 

Er zijn nog meer leuke musea voor kinderen in de regio! Wat dacht je van het Nederlands Watermuseum, het Nederlands Openluchtmuseum of het Pluimveemuseum. Vind nog meer musea tussen de Erop Uit tips

Wil je een paar keer per jaar leuke erop uit tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief