De IVN Slootjesdagen vinden dit jaar voor de 7de keer plaats. Van 11 t/m 13 juni 2021 organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. Kinderen en hun (groot)ouders gaan zelf op onderzoek uit, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot. Samen met de IVN-natuurgidsen ontdekken zij welke dieren en planten er in en rond de sloot leven. 

Wat is er te doen tijdens de slootjesdagen?

In het weekend van 11 t/m 13 juni kunnen kinderen samen met hun (groot)ouders op avontuur langs de waterkant. Op ruim 100 locaties in het land staan IVN-natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren over het leven in de sloot. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.

Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland. Doordat de kinderen zelf op zoek gaan, ontdekken ze op een laagdrempelige manier het leven in de sloot. Kom ook en beleef samen met IVN het avontuurlijkste uitje aan de waterkant! 

Zoek een slootjes-activiteit!

Doe mee met het Slootjesonderzoek

Tijdens de Slootjesdagen ontdek je het leven in de Nederlandse sloot. Het aantal soorten waterdiertjes en planten geeft inzicht in de biodiversiteit en daarmee de waterkwaliteit van de slootjes. Draag bij aan een grootschalige citizen science onderzoek door de waterdiertjes te tellen en in te vullen op de website van Waterdiertjes.nl. Zo help je onderzoekers van Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen Universiteit en Waterschappen om een beter beeld te krijgen van het Nederlandse waterleven. Zij kunnen dan werken aan maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

IVN Natuureducatie

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én fascinerend de natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Zelf leren en ontdekken staan hierbij centraal. Want hoe meer je van de natuur begrijpt, hoe meer je ervan gaat houden! En dat geldt natuurlijk ook voor slootjes. Ga je met ons mee naar buiten?

Wat leeft er in de sloot?

Kom waterdiertjes vangen en onderzoek samen met ons de kwaliteit van de Nederlandse slootjes! Van 11 t/m 13 juni kunnen kinderen en hun (groot)ouders op avontuur tijdens de IVN Slootjesdagen op bijna 100 locaties in Nederland. Gewapend met een schepnet, waterbak en loeppotje kunnen ze ontdekken welke dieren en planten er in en rond de sloot leven. Onze IVN-natuurgidsen staan klaar om te helpen. 

Knutsel je eigen sloot

Welke dieren en planten leven er in de sloot? Bouw de meest levendige sloot van Nederland? Vraag hier de gratis bouwplaat "Knutsel je eigen sloot" aan. Leerzaam en goed voor uren knutselplezier voor kinderen!

Download je eigen sloot!