Korren of jutten met IVN aan het strand bij Bergen aan Zee

Korren of jutten met IVN aan het strand bij Bergen aan Zee

Elke derde zondag van de maand kun je met een IVN gids mee om te gaan korren of jutten op het strand van Bergen aan Zee. Of het korren of jutten wordt ligt aan het weer op die dag.

Korren in de branding

Korren gebeurt met een net dat over de bodem van de zee wordt gesleept. Het is een zwaar werk, maar vele handen en handjes maken licht werk. Het net wordt door de IVN-gids in zee geplaatst en door de deelnemers vanaf het strand door de branding getrokken. Zo’n net werd en word vaak gebruikt door garnalenvissers die vaak niet blij zijn met de ‘bijvangst’ die ze hebben. Wij zijn daar juist wel blij mee, want het geeft inzicht in het rijke leven langs de Nederlandse kust. Na het binnenhalen kijken we met spanning naar de vangst. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. De gids zal je vertellen over zeesterren, de krabbetjes, de platvissen en andere zeedieren die je vangt.

Jutten bij de zee

Bij het jutten lopen we langs de vloedlijn en/of de duinenrij en kijken we wat er allemaal is aangespoeld: schelpen, krabbetjes, haaie-eieren, allerlei wieren, zeesterren. Aan de hand van de vondsten vertelt de gids meer over het leven in de zee.

Excursie met IVN Gids in Bergen aan Zee

De kust is dynamisch en leeft! Dat zul je zien en ervaren op deze avontuurlijke excursies. Laat je betoveren door de altijd wisselende omstandigheden aan de kust. Een kor- of een jut-excursie is een belevenis!

De start is altijd om 10 uur bij IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee. Voor meer info kun je bellen naar 06 57 88 04 86.

Benieuwd naar de leukste tips voor uitjes in het weekend of de vakanties in de regio?
Ik stuur ze je met plezier GRATIS in de mail!

GRATIS UitTips!