Deze herfst heeft Michelle van @knutselen_met_michelle voor Go-Kids een super leuke blog geschreven om de herfstschatten van je kinderen om te toveren tot ware kunstwerken. Op zoek naar eikels, kastanjes, blaadjes, dennenappels. En heerlijk knutselen van paddenstoelen, eekhoorns, spinnen, egels, slingers en meer.

Herfst knutselen met Michelle

Denk je aan de herfst dan denk je aan het bos! Ben je al in het bos geweest op een natte woensdagmiddag of een zonnige zondagochtend? Kijk je altijd goed om je heen als je rondloopt, krakend over de bladeren en tussen de hoge bomen? Wat zie je? En wat vind jij in het bos? Luister je ook goed naar de geluiden van de vogels en de andere dieren?

Hoe leuk is het om in het bos bewust op zoek te gaan naar een zo groot mogelijk kastanje blad, het roodborstje die je hoort zingen op een tak ergens boven je hoofd, eikels die verstopt liggen tussen de bladeren op de grond, een mooie rode paddenstoel en ga zo door! Ga op zoek naar de mooiste natuurschatten waar we straks mee kunnen gaan knutselen. Blaadjes, takjes, eikels, dennenappels, kastanjes. Ik ben benieuwd waar jij mee thuis komt.

Neem ook de bos-bingokaart mee het bos in (vergeet uiteraard je pen of potlood niet) en ga op zoek naar de 12 plaatjes op je bingokaart. Wie heeft als eerste alles gevonden?

>> Download hier de bos-bingo

Bos bingo Go-Kids

Als je dan thuiskomt uit het bos dan schop je eerst je vieze schoenen of laarzen uit op de mat, mama en/of papa maken het gezellig in huis met warme thee, de openhaard en kaarsjes aan en vergeet niet een lekker koekje erbij te pakken! Maak de (keuken)tafel leeg zodat alles, wat je gevonden hebt in het bos, op tafel kan. Wauw! Eerst even samen de buit bekijken. Misschien wil je alles eerst ordenen of in gedachte nog even terug naar de plek waar je die mooie eikenbladeren of kastanjes gevonden hebt.      

Voordat je met de glitters, de saté prikkers, de wol, de verf, de lijm en de stickers aan de slag gaat om hele mooie knutselwerkjes te maken van jouw verzameling… Is het weleens leuk om naar de verschillende soorten bladeren te kijken! Welke bladeren heb jij nog meer mee naar huis genomen naast het eikenblad of het kastanje blad? Vind je het lastig te weten hoe de verschillende bladeren heten? Kijk eens naar onderstaande kaart. Zit jouw blad erbij? Je kunt hem ook downloaden en uitprinten als je dat makkelijker vindt. Ook leuk om gewoon in huis op te hangen natuurlijk.

>> Download: Bladeren herkennen

Herfst knutselen - bladeren herkennen

Bron: Bedrukkken4you

En valt het jou ook op dat elk blad er anders uitziet? Een ander soort rand heeft en een andere vorm? Zie hieronder hoe we de verschillende bladranden en vormen noemen. Welke bladeren van jou herken je? Je kunt hem ook downloaden en uitprinten als je dat makkelijker vindt.

>> Download: Bladranden en vormen

Herfst knutselen - blad randen en vormen

Bron: De juffrouw zegt

Dan is het nu echt tijd om te beginnen met knutselen! Wat ga jij maken van al het moois wat je verzameld hebt? Heb je al ideeën? Of zal ik je helpen? Gebruik je alles door elkaar of wil je liever iets maken met alleen je kastanjes of je bladeren?

Mijn doel van 'Knutselen met Michelle' is vooral dat kinderen plezier hebben en niet teveel restricties krijgen wat ze moeten maken. Fantasie en creativiteit vind ik belangrijk, net als het samenwerken en respect naar elkaar en de materialen. Ik probeer altijd te inspireren wat je zou kunnen maken maar het moet vooral geen stappenplan worden.

Ik heb hieronder wat mooie knutselwerken bij elkaar verzameld die jou kunnen inspireren!
Genoeg inspiratie toch?

Knutselen met bladeren

Herfst knutselen met bladeren

Herfst knutselen met bladeren

Herfst knutselen met bladeren

Herfst knutselen met bladeren

Herfst knutselen met bladeren

Herfst knutselen met bladeren

Knutselen herfst met bladeren             

Knutselen herfst met blaadjes

 

Knutselen met dennenappels

Herfst knutselen met dennenappels

Herfst - knutselen met dennenappels

 

Knutselen met eikels

Herfst - knutselen met eikels

 

Knutselen met kastanjes

Herfst - knutselen met kastanjes

 

Ken je dat gevoel als ouder dat je kind(eren) alles mee willen nemen uit het bos? Dat één plastic tas en je jaszakken niet genoeg zijn want die mooie tak moet ook nog mee en “ahh toe, nog eeeeen blad” en “oh mam, hier liggen hele mooie kastanjes!” Ja maar je hebt toch al kastanjes? “Ja, maar deze zijn veel mooier!” Dat gevoel? Wellicht is dit een goeie tip! Wat in de eierdoos past mag mee naar huis en wat niet past blijft in het bos. Dit idee kwam ik tegen bij pieceofmake.nl. Dank voor de tip!

Herfst knutselen

Ik wens jullie veel plezier met het verzamelen in het bos en maak er wat moois van! Ik deel graag jouw knutselwerk op mijn website dus mail mij gerust een foto: knutselenmetmichelle@gmail.com

Liefs, x Michelle

 

Lees ook:

⭐️ Met je kinderen naar buiten

⭐️ De interessantste opvoedingsboeken

⭐️ De mooiste voorleesboeken

⭐️ Wil je weten wat er echt in je kind omgaat?

⭐️ Hoe leer ik mijn kind zelfstandig spelen?