Gastblog door Maureen Eising uit Enschede 

Wie houdt er niet van, borrelen. Wij wel in ieder geval. Gezellig achter thuis. De kinderen in het zwembad, zonnetje erbij. Wijntje of een biertje en heerlijk genieten met elkaar na een drukke week. Nou zijn borrelplankjes met bitterballen natuurlijk heerlijk, maar heb je ook wel eens aan een gezondere borrelplank gedacht? Wij genieten er hier in huis geregeld van en de kinderen smullen lekker mee. Nu nog weer even wachten op het mooie weer, maar heb je geen geduld, je kan ook prima genieten van deze hapjes binnenshuis.

Houten Borrelplanken 

Al een tijdje was ik op zoek naar een mooie grote ronde houtenplank. Om de één of andere reden vind ik eten er dan net wat gezelliger uit zien. Ik heb ondertussen een hele verzameling aan planken in huis. Van groot tot klein en van rechthoekig tot rond, zo kan ik lekker afwisselen. Voor deze borrelplanken gebruik in vaak de grote ronde plank. Maar heb je die niet, een dienblad of snijplank volstaat natuurlijk ook.

Groente en fruit

Gezonde borrelplank hapjes

Het maken van een gezonde borrelplank is onmeunig makkelijk. Eigenlijk is het gewoon heel veel hapjes bij elkaar op een plank. Het fijne van de lente/ zomer periode is dat er weer lekker veel verschillende soorten fruit te koop zijn in mooie verschillende kleuren. Fruit is dan ook de basis van mijn borrelplank. Van schijven meloen snijden we driehoeken. Laat vooral ook de schil eraan zitten. Dat knabbelt makkelijk weg en het groen kleurt ook nog eens prachtig met de andere kleuren op de plank. Aardbeien doen het ook altijd goed, net als appel en banaan. Juist als je een beetje zorgt voor verschillende kleuren en vormen trekt het aan om te gaan eten. Ronde tomaatjes, kleine snackkomkommers of komkommer plakjes gesneden met een kartelmes.

Van alles wat

Gezonde borrelplank hapjes

Maar we eten natuurlijk niet alleen groente en fruit. Eigenlijk zit er ook altijd wel een gekookt eitje bij. Soms gewoon halve eitjes, andere keren met een plakje runderrookvlees. Je zou ook een lekker gevuld eitje kunnen maken op basis van kwark. Gezond maar vooral ook heel erg lekker. De favoriet van onze zoon is gerookte kip. Die mag dan zeker niet ontbreken. Je kan de plank ook nog vullen met mini rijstwafels.  Je kan ze besmeren met je favoriete beleg, maar je kan ook al wafels met een smaakje nemen.  Verder zijn hier ongebrande en ongezouten noten in een mum van tijd op, net als mini soepstengeltjes met kruidenroomkaas.

Gezonde borrelplanl hapjes

Toppers van ballen

Zoals je ziet kun je van alles op de plank leggen. Denk ook eens aan blokjes kaas en stukjes worst. Spiesjes met poffertjes, mini tucjes of rolletjes vleeswaren. Onze laatste toppers waren ketjap balletjes. Meng rundergehakt met knoflook, paneermeel, een eitje, sambal en een flinke scheut ketjap door elkaar. Maak er balletjes van en bak ze in de pan, of zoals wij het deden op 180 graden, 8 minuten in de airfryer. Echt een aanrader.

 

Zoals je ziet kun je alle kanten op met deze borrelplank. Als je er maar vooral van geniet in goed gezelschap, want dat hebben we wel verdiend!

Deze blog is geschreven door gastblogger Maureen Eising. Voor nog meer lekkere en gezonde inspiratie volg je haar op instagram. @ekmaureen