Agenda: Frankenstein in Museum TwentseWelle. Met technologie aan de slag in de doe fabriek

Frankenstein

Frankenstein staat helemaal in het teken van de technologische toekomst met kunstmatige intelligentie, augmented reality en virtual reality.

De tentoonstelling is een drieluik waar de grote en abstracte vragen opeens super concreet worden; voor jong en voor oud. In 'De mechaniek van het leven' staat de mechanica achter beweging centraal. Want alle dieren, inclusief de mens, zijn opgebouwd uit hetzelfde bouwplan. Dat levert prachtige beelden op, én een schat aan informatie voor wetenschappers. Er verschijnen steeds meer robotdieren.

1) De kunst van het leren

In 'De kunst van het leren' gaat het over hoe we leren. Hoe werken de hersenen? Wat is herinneren en wat is onthouden? En hoe leert de machine. Wat zijn neurale netwerken en wat is deep learning? 'De kunst van het leren' gaat over vallen en opstaan, over ervaring opdoen, over algoritmes en over leerprocesen.

2) Ik denk dus ik ben

In 'Ik denk dus ik ben' wordt het bewustzijn onder de loep genomen. Want wat is dat nu eigenlijk? Is dat het menselijke vermogen om te kunnen leren? Is het een optimaliseringsproces? Maakt het ons tot 'mens'? En wat nu als de machine een eigen bewustzijn ontwikkelt? Kortom: staat onze toekomst op het spel?

3) Nieuwe wereld

Verder zie je de nieuwe wereld door een augmented reality-bril van Aryzon, bestuur je de zelfrijdende auto Volo, bekijkt prachtige films, voorspelt jouw eigen toekomst in de MyFutures- stoel, ontmoet de robots van uitvinder Eibert Draisma, doet de Turingtest, leeft mee met de 'Suffering Machine' van kunstenaar Ricardo Oliveira de Nascimento en nog heel veel meer. Bij de tentoonstelling verschijnt 'De Vrolijke Frankenstein', een bomvol boek vol artikelen, bespiegelingen, columns, quizzen en interviews.

Doe fabriek

In de museumfabriek kan je aan de slag! Een kast vol met materiaal nodigt je uit om creatieve en technische creaties te maken. Alles met een duidelijke handleiding waarin het stap voor stap uitgelegd wordt hoe je tot een gaaf eindresultaat komt. En ben je klaar... dan mag je gewoon weer iets anders uitzoeken!

De meeste doe-pakketjes zijn gratis. Voor een enkele wordt een kleine bijdrage gevraagd.

OMG… It's a BES (Battery Eating Spider)!

Brrr, eng, een spin! Of vind je het dier juist tof? Uitvinder Eibert Draisma bedacht de BES - een batterij-etende spin die leeft op lege batterijen. Tijdens Frankenstein maak je jouw eigen elektronische spin - met knipperende, lichtgevende ogen in de Museumfabriek.

BEAT IT! hartslagmeter

In gesprekken over mens en robots komt ons hart vaak ter sprake: is het ons hart dat ons onderscheidt van de onbezielde machines en robots? Maar is dat wel terecht en is iemand met een pacemaker ook al een beetje cyborg?

We integreren technologie steeds dieper in ons leven. In de Museumfabriek maak je de BEAT IT!, een hartslagmeter die bij iedere hartslag een piepje geeft! Hij werd bedacht door Eibert Draisma.

Mechanische robothand

Hoe werkt dat eigenlijk, een hand? En hoe zou je een robothand kunnen maken zie je zelf kan bedienden zonder batterijen?

Bibberbotje

Voortbewegen gebeurt op oneindig veel manieren. Kronkelen, springen, vliegen, lopen, klimmen zijn allemaal voorbeelden. Sommige bewegingen zijn heel groot, sommige juist heel klein. Een bibberbotje is een robotje dat zich voortbeweegt door te bibberen. Hoe jouw bibberbotje gaat bewegen, dat zal je niet van tevoren weten. Dat moet je uitproberen. En als je vindt dat jouw bibberbotje anders moet bewegen, dan verander je gewoon iets. Meer poten, of juist minder. Een staart, of juist geen staart. Of je verplaatst de batterij. Alles kan! Je zal zien dat het uiterlijk, dus het er uit ziet, uiteindelijk bepaalt hoe het bibberbotje zich zal voortbewegen. Veel plezier!

Een geweldig uitje voor het hele gezin! Het museum in combinatie met de doe fabriek zorgen voor een hele dag plezier voor jong en oud!

Data en tijden

Start: 25 februari 2018 11:00
Eind: 01 mei 2018 17:00

Meer over Familiemuseum: Museum TwentseWelle


Terug naar agenda overzicht