Meppel, 20 november 2014  - Door Riëtte Mulder

Go-Kids houdt van verbinden. Door samen te werken ontstaat er vaak iets heel moois. Afgelopen week waren wij aanwezig bij de kick-off van een project dat hier een heel mooi voorbeeld van is: Leesklik. Leesklik is een project dat vanuit de bibliotheek en de gemeente Meppel is ontstaan. Vanuit de gemeente is samen met voorschoolse instellingen en bibliotheek een plan gemaakt om ouders (nog) meer te betrekken bij de ontwikkeling van hun jonge kinderen. Het doel van Leesklik is om de taalontwikkeling bij jonge kinderen te stimuleren: thuis en op de peuterspeelzaal of de kinderopvang. En hierin doet de bibliotheek ook mee. Omdat Go-Kids ook samenwerkt met de bibliotheek, waren wij uitgenodigd om bij dit evenement aanwezig te zijn. 

Wat is leesklik?

Leesklik bestaat uit voorleescollecties en een website. Een voorleescollectie bevat boeken, een handleiding, ouderbrief en bijbehorend speel-, en leermateriaal. Vanuit de bibliotheek krijgen ouders in een speciaal Leeskliktasje een boek mee naar huis. Op de kinderopvang en peuterspeelzaal is al aandacht aan het boek besteed. Kinderen houden van herhaling en zullen dus vragen “Lees je me voor”? Zo kunnen ouders mooi aansluiten op wat er overdag in de opvang of peuterspeelzaal met het kind al is gedaan. Op de website, gerealiseerd door Biblionet Drenthe, staan vervolgens tips, spelletjes en ideeën voor knutselwerkjes en digitale prentenboeken. Alles sluit aan bij de activiteiten die op de voorschoolse instellingen plaatsvinden. Er staat ook informatie over voorlezen op en voorbeelden voor ouders. 

Leesklik is niet alleen een bron van inspiratie, het helpt ook je kind door het aanbod thuis en in de opvang op elkaar aan te sluiten. Met goede ideeën vraag je je altijd af waarom dit niet al veel eerder is gedaan…het lijkt toch zo vanzelfsprekend. De Bibliotheek in Meppel is samen met de gemeente Aa en Hunze (ja deze plaats bestaat echt) de eerste bibliotheek die met Leesklik is begonnen. Hopelijk volgen er snel meer! Voor meer informatie over leesklik: www.leesklik.nl 

Wij wensen je veel voorleesplezier!